PARFE OD MAKA I MEDA

Parfe od maka s medom i prelivom od jagoda i marmelade od šljiva je neodoljivi slatkiš koji će se dopasti i onim najprobirljivijim ljubiteljima neobičnih poslastica. Obradujte voljene osobe, društvo ili sebe ovim vrhunskim desertom koji se lako pravi, a u njemu dugo uživa.

parfe od maka

Sastojci:

150 grama mlevenog maka
100 grama meda
300 grama marmelade od šljiva
300 grama smrznutih jagoda
3 jaja
1 limun
pola kafene kašike cimeta
300 mililitara slatke pavlake
150 mililitara crnog vina
250 mililitara mleka

Način pripreme:

U šerpu na šporetu sipamo mleko. Kada uzavri, dodamo mak, sitno izrendanu koru limuna i cimet. Sklonimo sa šporeta. Polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanca. Žumanca dodamo u šerpu i ostavimo da se sadržaj ohladi.

U šerpu na šporetu sipamo vino. Dodamo jagode i marmeladu. Kada uzavri, sklonimo sa šporeta i ostavimo preliv da se ohladi.

Mikserom mutimo slatku pavlaku dok šlag na dobije potrebnu gustinu. U šerpu sa makom dodamo med. Sadržaj šerpe prespemo u sud sa izmućenim šlagom i mešamo dok se sastojci ne sjedine. Smesu od maka prespemo u pravougaoni kalup obložen najlonskom folijom i ostavimo da se ohladi. Prevrnemo kalup i odstranimo foliju. Sečemo kolač i stepenasto ga ređamo na činiju, pa sve prelijemo pripremljenim prelivom.

Prijatno!