PRIRODNO ČIŠĆENJE CREVA

Recept za domaći kukuruzni kačamak koji će vam očistiti creva i regulisati stolicu – važno je ako imate opstipacije i zastoje stolice. Beli kukuruz osmak se preporučuje.

 

Domaći kukuruzni kačamak je superiorna hrana za zdravlje i čišćenje creva. Ako se spremi kako treba nakon nekog vremena redovne upotrebe očistiće vam temeljno creva i regulisaće vam stolicu. Stara sorta, beli kukuruz Osmak je nešto na šta vam skrećemo pažnju.

Ako imate hroničnu opstipaciju i da bi ubrzali proces čišćenja creva možete dodati tome i BioLaksativ kapi koje će ubrzati rad creva, smanjiti nadimanja i grčeve.

Ipak, prvo moramo da navedemo da klasična palenta (kukuruzni griz ili brašno) koju kupujete u radnjama nije dobra namirnica za pravljenje kačamaka. Palenta je laka za pravljenje kačamaka ali nema sve ono dragoceno što bi trebalo da ima da bi bila zdrava.

Zaboravite na kupovnu palentu! To nije dobar izbor namirnice. Kukuruz Osmak je naša preporuka, to jest integralno brašno od osmaka.

Recept za domaći kukuruzni kačamak za čišćenje creva

RECEPT ZA DOMAĆI KUKURUZNI KAČAMAK

Kupite integralno kukuruzno brašno, najbolje mleveno na vodenici. I najbolje da je od kukuruza Osmaka, stara sorta kukuruza koja nema visok glikemijski indeks.

Kukuruzni kačamak zbog mnogo skroba kojeg kukuruz ima nije baš adekvatna hrana za dijabetičare kao i za one koji imaju predijabetično stanje – insulinsku rezistenciju.

Kukuruz Osmak je poznata stara sorta kukuruza koja je nekada bila zastupljena na čitavom Balkanu. Naši preci su uglavnom od kukuruza sejali iskljucivo ovu sortu, koja se koristila za pravljenje kuruznog brašna i radi ishrane stoke – definitivno je najsladja proja od kukuruza Osmaka, kao i od Okrajca. Kukuruz Osmak ili osmerac je jako zastupljen kod nas sve do nekih osamdesetih godina prošlog veka, ali dolaskom hibrida kukuruza on je skroz potisnut i danas ga još po neko čuva, radi proje i kačamaka, a sve ga je teže naći. Doduše, razvoj potrebe da se jede organska i nemodifikovana hrana podstakli su sve više farmera da uzgaja kukuruz Osmak.

Kukuruz Osmak ima krupno zrno i osam redova. Postoji beli i žuti osmak ali ga je maltene gotovo nemoguće nabaviti jer je skoro išćezao kao i stara sorta pšenice.

U kotorskom arhivu stoji da je beli kukuruz brodom došao iz Amerike oko 1530 god i tada se u Evropi jedino sejao u Bjelopavlićima u Crnoj gori. U pitanju je bila sorta „Kolumboći“ ili kako su je u Vojvodin zvali „beli zubac“.

Kupite po 100 gr sirove golice, sirovog suncokreta, seme lana i seme sirovog susama. Sve to pomešajte i držite u tegli.

Kupite mekinje od spelte – stara vrsta pšenice. Ima tih mekinja po radnjama. Spelta ima malo glutena u sebi, pa je zbog toga naš izbor za mekinje.

Uz sol, to su vam osnovni sastojci za kačamak.

Stavite malo vode i malo soli (po želji) na šporet da proključa.

U posebnu činiju sipate 4 do 6 kašika kukuruznog brašna i jednu punu kašiku mekinja od spelte. Dodajte malo hladne vode i umešajte tako da dobijete žitku masu, da se izgube gromuljice brašna.

Kad voda provri, dodajte to razmućeno brašno u vodu kašikom i mešajte. Tako ćete dobiti palentu bez gromuljica. Smanjite vatru ringle. Nek se malo kuva uz stalno mešanje.

Pred kraj dodajte 2 kašike mešavine semenki, zamešajte i dodajte po potrebi još malo suvog kukuruznog brašna ako vam treba da se ugusti kačamak.

Kad je kačamak gotov ostavite ga da se ohladi malo. Ako imate problem sa šećerom u krvi ili ste gojazni onda kačamak jedite kad se potpuno ohladi jer je to tada rezistentni skrob i ne podiže insulin u krvi.

U suprotnom jedite topao kukurzni kačama ali izbegavajte da ga konzumirate kad je baš vruć.

Uz kukuruzni kačamak kao dodatak odlične ide pavlaka, jogurt, domaća pašteta, ajvar, kajgana, salate, sva variva, a može gotov kačamak može kao gotova knedla da se stavlja u supe.

A može kukuruzni kačamak i uz slatko da se jede.

I neka vam ovaj domaći kačamak bude zamena za hleb makar 10 dana ili dve nedelje. Nek vam malo pročisti creva i pokrene peristatiku.

Bićete iznenadjeni efektom kačamaka na vaša creva.

U zdravlje!

BioLiver-728x90

P.S. Pitaćete se neki od vas da li može …

– mleveni lan, čuli smo da je bolje za creva od lana u zrnu? Odgovor je NE, mnogo je bolji celovit lan.

– pečeni suncokret, susam i golica? Odgovor je NE jer sirove namirnice imaju više smisla.

– Himalajska so? Gomasio umesto soli? Odgovor je DA.

– obične pšenične mekinje, ili ječmene, ovsene mekinje? Odgovor je DA.

– mogu li neki začini koje volimo ili mislimo da su dobri za nas i creva, kao kari, paprika, biber, kurkuma? Odgovor je DA.

– može li se staviti neko ulje, maslinovo? Odgovor je DA ali nema potrebe.

– a da stavimo još neke sastojke, grašak, sočivo, itd? Odgovor je DA ako želite da vam to bude celovit obrok a ne samo zamena za hleb.

Priroda na Dar