STIFADO

U grčki stifado (stifato) ide posebna vrsta luka, koja ovom jelu daje slatkast ukus. Međutim, ukoliko niste u prilici da ga nabavite, običan crni luk može doći kao zamena, samo je važno pridržavati se recepta i pažljivo dodavati ostale sastojke, kako bi ovo preukusno jelo dobilo svoj neizostavni grčki šmek.

stifado

Sastojci:

750 grama junetine ili govedine
250 mililitara suvog crnog vina
1 kašičica vinskog sirćeta
2 češnja belog luka
400 grama lukovice*
1 štapić cimeta
2 lista lovora
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica paradajz pirea
1/2 konzerve pelata
150-200 mililitara goveđeg fonda
maslinovo ulje
so
biber
brašno

Način pripreme:

Iseći junetinu/govedinu na veće kocke i uvaljati ih u brašno pomešano sa solju i biberom. Na vrelom ulju pržiti kocke dok ne dobiju zlatnu koricu i staviti ih u vatrostalnu činiju. U istu takvu staviti maslinovo ulje. Lukovice prepoloviti ako su velike i dinstati dok ne dobiju finu smeđu boju. Na kraju prodinstati beli luk. Sipati preko mesa.

U šerpu staviti vino, cimet, sirće i biber i ostaviti da provri. Preliti preko mesa. Sve to preliti goveđim fondom i staviti dva lovorova lista. Vatrostalnu činiju poklopiti i staviti u rernu. Peći oko sat vremena na 200 stepeni. Blago otklopiti i peći još 2,5 sata. Služiti sa pirinčem.

* Umesto lukovica može se upotrebiti i običan luk, ali je zaštitni znak stifada upravo slatkasti ukus koji daje ova posebna vrsta luka.

Prijatno!