POUKA SAVREMENOG HRIŠĆANSTVA

Veliki ruski duhovnik arhimandrit Jovan Krestjankin bavio se pitanjima savremenog života pripadnika hrišćanstva, odnosno kako treba da živi hrišćanin u današnje vreme.

 

Sada nastaju takvi dani da se hrišćansko ime čuje svuda, otvara se čak i više hramova nego što ima vernika. Ali ne žurimo da se radujemo, jer često je to samo privid, jer unutra nema hrišćanskog duha, duha ljubavi, Duha Božijeg koji stvara i daje život, već tamo vlada duh ovoga veka – duh podozrivosti, zlobe i razdora.

živi hrišćanin

Duhovi prevare i demonska učenja su već otvoreno prodrli i u crkvenu sredinu.

Sveštenoslužitelji, crkveni narod, dopuštajući sebi da vode svoj život u pohotama svojih srdaca, istovremeno se moleći Bogu i radeći za greh, dobijaju za to odgovarajuću nagradu. Bog ih ne čuje, a đavo koga ne sputava sila Božija, čini preko prelašćenih svoja gnusna dela.

Kako da živimo na ovoj zemlji prepunoj zla?

Slušajte pažljivo.

Sveti Ignjatije nam odgovara: ″Oni koji zaista budu radili za Boga, blagorazumno će se sakriti od ljudi i neće vršiti među njima znake i čudesa. Oni će poći putem delanja prožetog smirenjem, i u Carstvu Nebeskom će se pokazati većim od otaca koji su se proslavili čudima″.

Dragi moji, ovo je za nas izuzetno važna misao!

Čuvajte se galame, čuvajte se spoljašnjeg delanja, čuvajte se svega onoga što vas lišava smirenja.

Tamo, gde nema smirenja, tamo nema i ne može biti istinskom ugađanja Bogu. Sad je vreme, kada su nestali blagodatni rukovodioci istinski duhovnog života. Sada je bezbednije rukovoditi se Svetim Pismom i spisima podvižnika u pobožnosti.

Gospod je i ovde došao u pomoć ″malom stadu″ koje Ga traži. Knjige istinskih duhonosnih otaca ponovo su ugledale svet, ponovo su došle vernicima.

Čitajte sv. Teofana Zatvornika, nastojte da razumete pročitano, i vražja lukavstva neće dotaći vas koji sledite njegove savete.

A evo poslednje reči nama koji živimo u ovako teška vremena.

″Otpadništvo je dopustio Bog; ne pokušavaj da ga zaustaviš svojom nemoćnom rukom… Povuci se, sačuvaj se od njega sam; i to je za tebe dovoljno. Spoznaj duh vremena, prouči ga da bi koliko možeš izbegao njegove uticaje″

Dragi moji! ″Obucite se u sveoružje Božije, da biste se mogli održati protiv lukavstva đavolskoga. Jer ne ratujemo protiv krvi i tela, nego protiv poglavarstava i vlasti, i gospodara tame ovoga sveta, protiv duhova zlobe u podnebesju″ (Ef.6,11-12).