SVAKODNEVNO VIDLJIVI

Mišljenje koje provejava od kako je sveta i veka i svesti čoveka, jeste da uvek postoje oni koji su sve zadužili više od drugih, pa samim tim, povezani u skupine uzeli kormilo sveta i odlučili da kreiraju svet po svojoj meri.

 

Organizacija poput slobodnih zidara, na svetu je mnogo, ali su samo oni ti koji se zovu baš ovim imenom starog zanata.

Pre nego što uopšte progovorimo o tome koja je uloga masona u savremenom Beogradu, osvrnimo se na činjenicu da je danas sve više stambenih zgrada u glavnom gradu Srbije i da se, tragajući za nekretninama, možete obreti u Beogradu koji je građen u prethodnim vekovima, a sa zidanjem se nije ni stalo.

Iako slobodni zidari danas imaju više simboličku funkciju, njihovo se nasleđe bazira na zidarskom zanatu i grupama koje su se nekada okupljale oko ideje neimarstva. Pre nego što krenete u misiju traženja stana na Novom Beogradu, ukoliko tragate za novom nekretninom, pogledajte i neke beogradske zgrade čije su zidine nastale upravo zahvaljujući tim čuvenim slobodnim zidarima. Pa, hajmo u putešestvije kroz Beograd, da vidimo koja su to poznata masonska zdanja.

Simboličke vrednosti

Zanimljivo je da su na pojedinim građevinama u Beogradu, simboli masonerije i te kako primetni, ali da građani vrlo često koračaju ne obraćajući pažnju na njih. Mistrija, piramida, šestar, lenjir, samo su neki od simbola koji povezuju slobodne zidare sa starim simbolima zidarskog zanata. Piramida u Knez Mihajlovoj jedna je od simboličkih „potpisa“ masona. Zanimljivo je takođe da se na fasadi kuće u ulici Svetog Save broj 10 nalaze ukršteni šestar i trougao, što je jedan od najprepoznatljivijih simbola. Na zgradi Damjana Brankovića na Bulevaru oslobođenja, takođe se nalazi isti simbol, a ovu kuću projektovao je jedan od poznatijih arhitekata Dragiša Brašovan, i sam slobodni zidar.

Simboli na vladi

Zgrada Vlade Srbije na svom vrhu ima simbol žene koja nosi baklju u ruci, pa se pretpostavlja da je i ovaj masonski simbol sagrađen u ono vreme kada je nacionalna loža s neskrivenim uticajem, kreirala modernu Srbiju. Upravo ova žena nalazi se na novim ličnim kartama, a neodoljivo podseća na Kip slobode, koji su francuski masoni napravili u Njujorku.

Karađorđevići

Zanimljivo je da je francuskoj školi pripadala i čitava garnitura ljudi iz nekadašnjeg establišmenta okupljenog oko Dinastije Karađorđević. Upravo su oni kreirali spomenike širom Beograda i Jugoslavije, pa je tako nastao Pobednik, Spomenik neznanom junaku na Avali i pregršt drugih spomenika i zdanja. Zanimljivost je i ta da je vajar Ivan Meštrović, koji je tajne zidara Solomonovog hrama i sam znao, gradio Njegošev mauzolej, kao i dva pomenuta spomenika.

Kuriozitet koji je izašao na videlo u minulom veku jeste i taj da je čitav srednjovekovni grad Žrnov, srušen na Avali, a na njegovom mestu podignut je spomenik koji završava piramidom. Na taj način čini se da su masoni želeli da daju do znanja da su upravo oni ti koji kreiraju dno piramide, na čijem vrhu su smenjivi predsednici, vladari i oni koji se vide. S druge strane, neupitna je uloga masona u kreiranju moderne arhitekture grada Beograda.