Eparhija Raško-Prizrenska

PASTIRSKA PORUKA
SVEŠTENSTVU, MONAŠTVU I VERNOM NARODU BOGOSPASAVANE EPARHIJE RAŠKO-PRIZRENSKE

 

Kao i mnogo puta u viševekovnoj istoriji, naša Crkva sa svojim vernim narodom na mučeničkom Kosovu i Metohiji prolazi teške i sudbonosne dane. Ugledajući se na naše pretke koji su ostajali i opstajali, kao svoji na svome, i pored svih teškoća i nevolja, uzdajući se najviše u Boga i pravdu Njegovu, i mi u ovom našem vremenu, ostavljeni na vetrometini interesa moćnika ovoga sveta, pribegavamo Gospodu Spasitelju i Majci Božijoj sa molitvom da spasu i sačuvaju verno stado, decu Svetog Save, na zavetnim prostorima svetolazarevskog Kosova i Metohije.

Freska Raspeće Hristovo manastir Dečani Moleban za Kosovo

Evanđelje nas uči da dajemo sve od sebe, što do nas stoji, ali da ipak sa verom i nadom prepustimo Gospodu svaku brigu za sutra, jer su nam „i vlasi na glavi izborojane“ (Lk 12.7). Zato, kao arhijerej sa pastirskom odgovornošću za svoj narod i naše svetinje, pozivamo sve naše sveštenike, monahe i vernike da u ovim teškim danima koji su pred nama, svi zajedno molitvom i postom, damo svoj doprinos očuvanju žive Crkve na prostoru naše Eparhije.

U teskim životnim okolnostima učestaj molitve Bogu. Sigurnije je pribeći molitvama, nego praznim razmišljanjima slabog ljudskog razuma, razmišljanjima koja se najvećim delom pokažu kao neostvarljiva. Sigurnije je osloniti se verom i molitvom na svemogućeg Boga – nego klimavim razmišljanjima i pretpostavkama – na svoj nemoćni razum – Sveti Ignjatije Brjančaninov

Na taj način će Bog najviše moći da nam pomogne, jer Božija ljubav nesmetano dela tamo gde su molitvom i postom srca otvorena za Njega. Naš, večnog spomena dostojni, blaženopočivši Patrijarh Pavle često je u teškim trenucima pozivao narod na post i molitvu, da bi nas Bog sačuvao tamo gde smo bili u opasnosti.

Stoga, arhipastirski pozivamo sveštenstvo, monaštvo i verni narod naše Eparhije da od ponedeljka (6. avgusta) zaključno sa petkom (10. avgusta) ove godine svi po svojim moćima strogo poste i da se u hramovima, nakon večernje službe, redovno služi „Moleban za Kosovo i Metohiju“ (priložen u PDF verziji)

Srpska Pravoslavna Crkva ostaje verno sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji bez obzira šta nam moćnici ovoga sveta presude, znajući dobro da je poslednja uvek pravda Božija i da oni koji se odriču svetolazarevskog nasleđa radi prolaznih interesa lako mogu da dođu pod teški teret osude i kletve Svetoga Kneza Lazara.

Mi živimo u ovom svetu, ali nismo od ovoga sveta i za nas Kosovo i Metohija nije nešto što nam neko može oteti, ako ga se sami ne odreknemo.

Kosovo i Metohija su za naš verni narod sinonim svega što su nam ostavili naši sveti preci, onoga što nas na svetskoj vetrometini čini decom Svetog Save, i zato će ono za nas ostati naše sve dok bude i poslednjeg Srbina koji u svom srcu nosi ovaj mnogoceni biser koji nam je od Gospoda dat preko naših predaka.

Vaš molitvenik pred Gospodom

Episkop Teodosije

……………………………………………………..

Episkop Teodosije će lično služiti Moleban za Kosovo i Metohiju prema sledećem rasporedu, nakon večernjeg bogosluženja koje počinje u 17.00 časova:

-Ponedeljak 6. avgusta, u sabornom hramu Sv. Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici
-Utorak 7. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Gračanici
-Sreda 8. avgusta, u hramu Sv. Arhangela Gavrila u manastiru Draganac
-Četvrtak 9. avgusta, u hramu Sv. Nikolaja Čudotvorca u Štrpcu
-Petak 10. avgusta, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu

Eparhija poziva verni narod da se u što većem broju sabere na molebni kanon.