MELODIJE NA RADOST PASA

Stručnjaci za ponašanje životinja utvrdili su da psi imaju muzički ukus, tako da im se određeni tip muzike sviđa više od nekog drugog.

 

Pošto je utvrđeno da psi uživaju u slušanju muzike, neka utočišta u Americi počela su da puštaju muziku kako bi svoje četvoronožne štićenike smirila i opustila.

psi imaju muzički ukus

Neki stručnjaci za ponašanje životinja utvrdili su čak i da psi imaju muzički ukus i da im se određeni tip muzike dopada više od drugih.

Plej-lista za ljubimce

Međutim, jedan od najpoznatijih onlajn servisa za slušanje muzike, „Deezer”, otišao je korak dalje. Oni su, u saradnji sa svetski poznatim bihejvioristom za životinje Dejvidom Sandsom, napravili plej-listu pesama za koje tvrde da će oduševiti vaše četvoronožne prijatelje.

U istraživanju su ispitivali efekte različitih aspekata muzike na pse i došli do dve liste. Jedna ima za cilj da opusti vašeg psa i tako doprinese njegovom zdravlju, dok bi druga trebalo da ga učini srećnim.

I, da ne dužimo, evo spiska omiljenih psećih pesama:

Pesme za pseću sreću:

The Prodigy — Firestarter

Major Lazer, Fuse ODG & Nyla — Light it Up

Skepta — Shutdown

Daya — Sit Still, Look Pretty

Timbaland, Keri Hilson, D.O.E. – The Way I Are

Avicii — Wake Me Up

Salt-N-Pepa — Push It

OutKast — Hey Ya!

Underworld — Born Slippy (Nuxx)

Bee Gees — Stayin’ Alive

***

Pesme za opuštanje:

Bob Marley & The Wailers — Could You Be Loved

Adele — Someone Like You

Blur — Parklike

Justin Bieber — Love Yourself

Caribou — Can’t Do Without You

Baz Luhrmann — Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)

The Stranglers — Golden Brown

Queen — Bohemian Rhapsody

Snoop Dogg, Charlie Wilson, Justin Timberlake —Signs

Pulp — Common People

Kad malo bolje pogledate, čini se da ukus naših ljubimaca nije toliko drugačiji od našeg. Bilo bi zanimljivo kada bi neki ovdašnji stručnjak pokušao da napravi top-listu omiljenih domaćih pesama za pse. Da li bi naši ljubimci više uživali uz Cecu ili uz „Partibrejkerse”? Ili bi ipak voleli Zdravka Čolića? Šalu na stranu, i ranije su rađena ozbiljna istraživanja o uticaju muzike na pse i pokazalo se da ona zaista može da ima blagotvorno dejstvo.

Psi i bubnjevi

Ipak, kada je reč o muzičkom ukusu, „Deezer-ova” lista nije baš u skladu sa onim za šta se obično smatra da prija psima. Raniji eksperimenti su uglavnom pokazivali da psi baš ne uživaju uz previše žustar ritam jer ih udarci bubnjeva podsećaju na zvuk pucnja (grupa „Prodigy”, na primer, teško da može da se pohvali suptilnim i nežnim ritmovima). Isto tako, jedno istraživanje je pokazalo da psi ne vole kad se u pesmi previše puta čuje reč „ne”.

U krajnjem slučaju, zašto biste se oslanjali na tuđe teorije i eksperimente. Pustite vašem ljubimcu pesme sa ove liste, pokušajte i s muzikom koju vi volite, pa nam javite koje su omiljene pesme vašeg psa.

Izvor: Magazin Pas