ROKOKO TORTA

Možda je malo i preterano reći, ali je za mnoge rokoko torta najlepša na svetu. Svakako da će ljubiteljima filovanih torti koje imaju tanke kore i puno šlaga ova poslastica sasvim odgovarati. Uz malo više truda ovom slasnom lepoticom možete obradovati sve one koji obožavaju kremaste deserte.

rokoko torta

Sastojci:

12 jaja
12 kašika mlevenih oraha
12 kašika šećera
1 limun
3 kašika brašna
200 grama šećera u prahu
250 grama putera
250 grama mlevenih oraha
100 mililitara mleka
8 kašika šećera
4 jaja
700 mililitara slatke pavlake

Način pripreme:

Pravimo patišpanj tako što mutimo jaja mikserom i postepeno dodajemo šećer. Mešamo brašno i mlevene orahe, pa dodamo rendanu koru limuna. Prespemo u smesu za patišpanj. Po pola smese sipamo u dve tepsije obložena papirom. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.

Pripremamo prvi fil. Vrelim mlekom poparimo orahe. Puter i šećer u prahu mutimo mikserom dok puter ne postane penast. Puter i ohlađene orahe sjedinimo.

Pripremamo drugi fil. Odvojimo belanca od žumanaca i belanca mutimo mikserom. Dodamo 8 kašika šećera. Šlag dodamo u sud sa orasima i mešamo oba fila. Sokom od pola limuna pospemo fil.

Ređamo patišpanj jedan na drugi i presečemo na pola po širini. Premazujemo kore i celu tortu filom.

Mutimo slatku pavlaku mikserom dok se ne zgusne. Punimo špric i ukrašavamo tortu. Fišek napunimo eurokremom i ukrasimo gornju površinu torte.

Prijatno!