BEZBEDNI VAN KUĆE

Jedan od vodećih faktora koji utiče na izbor turističke destinacije je sigurnost boravka u istoj. Bilo da putujete samostalno, sa partnerom, prijateljima ili porodično, bilo da birate aktivan ili pasivan odmor, sigurnost na putovanju je konstanta koja ima (ili treba da ima) isti uticaj na odabir turističke lokacije.

 

Mali ali značajan broj turista je ipak sa smanjenom svešću o sigurnosti na putovanju te ne uzima čak ni putno zdravstveno osiguranje, a da ne govorimo o osiguranju prtljaga, vozila, ili doma u periodu odsustva.

U suštini, neobaveštenost je najveći neprijatelj većine turista. Prikupljanje informacija od prijatelja ili rodbine koji su već posetili željenu destinaciju je samo jedan od načina pripreme za odmor.

Ukoliko sa druge strane nemate nikoga ko je putovao u navedene krajeve, Google My Business ili Booking reviews mogu biti odlično rešenje putem koga možete dobiti releventne informacije o bezbednosti lokacije kao i glavne utiske prethodnih putnika.

Beograd spada u mirnije turističke destinacije obzirom da je broj provala i ubistava po izveštaju policije za 2018. godinu najmanji u prethodnih 30 godina. To je odlična atmosfera za razvoj kako zdravstvenog tako i redovnog turizma. Najveći broj turista upravo zbog lokacije bira apartmane u centru grada, ali i zbog autentičnosti iste apartmane na Dorćolu. Sigurnost  u tim krajevima Beograda sudeći po komentarima i utiscima turista, nije upitna.

Evo i nekoliko saveta kako da vaš dom i dragocenosti u njemu budu sigurne tokom kraćeg ili dužeg odsustva:

  1. Novac i dragocenosti nemojte ostavljati u stanu dok ste odsutni, već ih odložite u sef, trezor ili ih dajte osobi od poverenja na čuvanje. Jedino tako možete biti uvereni da su vaše dragocenosti sigurne i nisu meta organizovanog kriminala.
  2. I pored neopisive potrebe koja je duboko usađena u naš DNK – nemojte ostavljati ključ ispod otirača, u ili ispod saksije i sličnim mestima. Verujte nam, uočljvo je. I nećete nikoga nasamariti. Najbolje bi bilo da ključ od kapije, ulaznih i drugih vrata kao i ključeve od garaže ostavite osobi od poverenja koja će s vremena na vreme obilazite vašu kuću/stan.
  3. Zamolite prijatelja ili komšiju da periodično poseti vašu kuću. Bilo bi dobro da pri svakoj poseti roletne na prozorima ostavi u drugom položaju. Tako lovci na dragocenosti neće locirati vaš dom kao laku metu koja je očigledno napuštena zbog godišnjeg odmora.
  4. Puno poštansko sanduče je još samo jedan od pokazatelja da niste kod kuće. Bilo bi dobro da zamolite komšiju da uzima i vašu poštu dok ste odsutni.
  5. Ukoliko praktikujete da odlazite na zimovanje, a sa druge strane živite u kući, zamolite prijatelja da se provoza po vašem dvoristu kako bi ostavio tragove guma u snegu i na taj način stavio do znanja da u domaćinstvu ipak nekoga ima.
  6. Bilo bi dobro da vaši bliski prijatelji znaju vašu tačnu adresu hotela u kom ste odseli kao i broj telefona na koji vas mogu dobiti u hitnim slučajevima.
  7. Uključite video nadzor ili alarmni sistem ukoliko ga imate.

sigurnost doma