HRANA ZA DUG ŽIVOT

Postoji li hrana dugovečnosti? Koja je to najbolja hrana za dugovečnost – ishrana koja održava krvne sudove zdravima, smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i upalnih procesa u organizmu.

 

Ishrana je jedan od važnih faktora dugovečnog života. Ukoliko čovek želi da bude dugog veka onda je važno da se kvalitetno hrani i unosi namirnice koje poboljšavaju zdravlje i produžavaju život. Navedimo koje namirnice možemo smatrati da su hrana dugovečnosti.

Anti age namirnice Šta jesti za dug život - koja je to hrana dugovečnosti

Ove namirnice se preporučuju za dug život i zdravlje – najbolja hrana dugovečnosti:

RIBA

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima. Konzumiranje masnih riba bar dva puta nedeljno produžava život za više od dve godine i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 14 odsto. To je dokazana ishrana za dugovečnost skandinavskih i mediteranskih naroda.

KVALITETNA CRNA ČOKOLADA

Njen glavni sastojak, kakao, sadrži supstance koje su veoma dobre za krvne sudove a deluje preventivno i protiv dijabetesa tipa 2. Samo 56 grama  crne čokolade utiče na smanjenje povišenog krvnog pitiska i obezbeđuje potrebne antioksidante.

ORAŠASTI PLODOVI (lešnici, orasi, badem)

Ako vas zanima ishrana za dugovečnost onda su orašasti plodovi medju prvim izborom. Ljudi koji konzumiraju tridesetak grama oraha sedam puta nedeljno, otporniji su za 20 procenata na razne srčane i respiratorne bolesti i imaju optimalni nivo holesterola.Sirovo orašasto voće je odličan izvor zravih masnoća. Ono sadrži mnogo vitamina i minerala i odličan je izvor kada su energetske zalihe u telu osiromašene.

CRNO VINO

Jedna čaša crnog vina dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 32%. Ali ne može da se pije svako vino, jer industrijska vina nisu zdrava. Ovo se odnosi na domaća organska vina koja su odstojala u hrastovom buretu najmanje godinu dana. Na to se odnosi francuski paradoks.

VOĆE I POVRĆE

Povrće i voće je u svim kulturama hrana dugovečnosti. Oko kilogram miksovanog voća i povrća dnevno smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti za 21% i holesterol u  krvi. Najpopularnija ishrana za dugovečnost u svetu je bazirana na svežim sokovima i svežem voću i sokovima. Gledajte da povrće i voće koje koristiti ne bude prskano i što čistije od hemije, jer koja je korist ako pijete sok od šargarepe koji je pun hemije od prskanja.

BOBIČASTO VOĆE (maline, kupine, ribizle, jagode, borovnice, brusnice)

Ono sadrži koncentrisane količine fitohemikalija koje pomažu u borbi protiv bolesti, podižu umunitet, sprečavaju rak i štite  srce. Borovnica je najbolji antioksidans na svetu, a tu je i ostalo bobičasto voće. Naravno, ishrana za dugovečnost treba da prati sezonu, pa se ovo voće jede kada ga ima svežeg.

AVOKADO

Voćka, bogata  mononezasićenim masnoćama koje se lako sagorevaju. Ima 20 esencijalnih nutritivnih materija, gde spadaju i kalijum, vitamini E, B i folna kiselina. Dobar je u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa i  uvećava sposobnost da apsorbuje druge nutritijente. Za nedelju dana uzimanja, optimizuje nivoe holesterola a sadrži i materije koje  mogu da spreče ili unište oralne ćelije raka, kao i druge materije koje štite od oštećenja jetre.

POVRĆE

Povrće je najvažnija hrana dugovečnosti. Sadrži puno antioksidanata i drugih jedinjenja koja mogu da smanje upale i eliminišu karcinogene, regulišu stepen rasta ćelija, pomažu u eliminaciji mrtvih ćelija i u borbi protiv bolesti.Konzumiranje 200 grama zelenog povrća dnevno (blitve, spanaća ili zelja) može da smanji smrtnost kod sredovečnih osoba. Brokoli sadrži moćne nutritijente koji podržavaju optimalno zdravlje, uključujući i supstance za ojačavanje imuniteta i borbu protiv raka.

Fermenisano povrće unosi korisne bakterije koje povoljno deluju na optimalno fizičko i mentalno zdravlje.Ono je i veoma moćan detoksifikator, sposoban da izbaci širok spektar toksina. Paradajz je jedan od najboljih izvora likopena, za koji je pokazano da ima antikancerogeno dejstvo i da umanjuje rizik od moždanog udara. Kupus sadrži supstance koje sprečavaju rak, kao i visoke koncentracije antioksidanata i antiupalnih supstanci.

MASLINOVO ULJE

Bogato je zasićenim mastima,  dobro  u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Najpoznatiji japanski lekar Dr Hinohara koji je živeo 105 godina smatrao je da se dnevno treba popiti jedna kašika maslinovog ulja, ali opet je u pitanju domaće maslinovo ulje a ne ulje iz prodavnica. Maslinovo ulje čuva krvne sudove koji su osnov dobrog zdravlja. Maslinovo ulje je hrana dugovečnosti i kod Grka i mediteranskih naroda.

Golden Sweden bitter i najbolja ishrana za dugovečns

Golden Sweden Bitter ili Zlatna Švedska grančica je najčuveniji eliksir dugovečnosti na svetu. U pitanju je jedan kompleksan i sadržajan tonik koji redovnom upotrebom poboljšava cirkulaciju, menja na bolje sastav krvi, čisti jetru, stimuliše hormonalni sistem, vraća vedrinu i energiju. Ne možemo nahvaliti koliko je vredan eliksir za starije ljude. Deluje blago i polako ali dubinski na sve funkcije tela, krepi, jača i vraća vitalnost.

BELI  LUK

Vekovima se koristi kao lek, zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava. Jedan čen belog luka dnevno snižava holesterol i prevenira zakrčenje krvnih sudova.Smanjuje rizik od srčanih bolesti, visokog pritiska, holesterola, kao i različitih vrsta raka.

JOGURT

Obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima i može da uspori starenje. Bogat  je dobrim bakterijama koje jačaju imunološki sistem. Služi kao probiotik i čuva crevnu floru. Preporučljivo je da sami pravite jogurt kod kuće jer je bogatiji dobrim bakterijama od industrijskog.

MED

Najbolji prirodni zaslađivač koji je prepun lekovitih sastojaka. Ali, pazite! Većina meda koji se prodaje nije prirodni vrcani med već je mešavina meda i fruktoznog sirupa. Kupujte med samo od proverenog pčelara ili po manastirima. Fruktozni sirup koji se dodaje medu jer je mnogo jeftiniji dovodi do gojaznosti, dijabetesa, metaboličkih poremećaja.

CIMET

Aromatična namirnica, koja može sniziti nivo holesterola u krvi i delovati preventivno na pojavu dijabetesa.

Šta nije hrana dugovečnosti?

Imperativ je dakle, pridržavati se ishrane koja čuva zdravlje. Konzumirati oko kilogram miksovanog voća i povrća dnevno, barem dve porcije ribe nedeljno, svakodnevno jesti hranu bogatu balastnim vlaknima. Tek povremeno jesti pileće meso, ćuretinu, plodove mora – nikako ne svakodnevno jesti takvu hranu.

Izbegavati svu industrijsku hranu: mesne prerađevine, industrijski meso, konzerve, sosove, gotova jela, belo brašno, slatkiše, sladolede, gazirane sokove i sve grickalice. Izbegavati crveno meso i meso uopšte. Dobra zamena za meso su jaja, semenke i orasi koji su bogati proteinima.

Cene Golden Sweden bitter bočica u Srbiji sa uključenom dostavom su:

1 bočica – 2500 dinara

2 bočice – 4400 dinara

3 bočice – 6300 dinara

4 bočice – 8000 dinara

Ako se radnim danom kapi naruče do 15 h stižu već sutradan za većinu mesta u Srbiji. Naručuje se ovde putem sajta ili na mail  [email protected]  i putem telefona (+381)  065 970 7777

Naručivanje i kupovina u Bosni

U BiH cena jedne bočice Golden Sweden bitter je 43.5 KM.  Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:

(+387) 066 271 012

(+387) 061 284 600

Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar