NIKO NEMA KOFERE U KOJE STAĆE KORENJE…

Nažalost, takvo je vreme došlo da ljudi sve češće žele da napuste sopstvenu državu. Neki na to gledaju sa podozrenjem, neki pak podržavaju one koji odluče da dignu sidro.

 

Podrazumeva se da je to deo procesa globalizacije, u kom su svi građani sveta. No, ovakve odluke često umeju da budu i stresne i naporne, pogotovo ako se ne radi o sezonskom odlasku iz zemlje, već o stalnoj promeni mesta boravka.

Daćemo vam nekoliko savetA o tome na šta treba obratiti pažnju pre nego krenete na taj dugi put.

Prvi i najvažniji savet

Iznad svih saveta, kao nekakvo nadnačelo treba da stoji sledeće pitanje – Da li zaista želite da odete? Ovo pitanje treba postaviti sebi više puta pre nego što odlučite da zapakujete kofere i krenete u nepoznato. Čak i ukoliko poželite da napustite grudu, nikada, ali nikada nemojte o njoj govoriti negativno, ukoliko ikada planirate da se vratite. Zemlja će vam to sigurno oprostiti, ali je pitanje hoće li oni koji ostaju u njoj da je menjaju i bore se da stvore bolji svet. Zbog toga odite dostojanstveno i ne zaboravite da se pozdravite sa svim dragim ljudima.

Prevedite dokumenta

Veoma važan korak, ukoliko planirate da se bavite poslovima koji nisu isključivo fizikalija (a nadamo se da odlazite u svet zbog bolje plata iz oblasti koju radite) obavezno konsultujte sudskog tumača. Ukoliko su vam potrebne usluge prevođenja diplome ili bilo koje druge zvanične dokumentacije, konsultujte prevodilačku agenciju pre nego što u daljini zatražite posao.

Naučite jezik

Ne želite da u bilo kojoj zemlji govorite tarzanskim jezikom. Pre nego što krenete u neku drugu državu, potrudite se da naučite makar osnove jezika kojim govori narod. Odlično je znati globalni jezik koji je danas engleski, ali će vas svakako više poštovati ako u Italiji govorite italijanskim, a u Francuskoj francuskim jezikom. Naime, ovde nije samo reč o poštovanju već i o tome da u pojedinim zemljama ne umeju ili ne žele da razgovaraju duže na globalnom jeziku. Stoga, knjige u šake.

Pišite prijateljima

Koliko god da vam je dobro i da ste se snašli, nije preporučljivo da potpuno zanemarite one sa kojima ste do juče sedeli u kraju i maštali velike snove. Tolerancija ima granica, pa će vam tako sigurno čak i oni najverniji u jednom trenutku makar prećutno zameriti što ste ih zaboravili. U eri društvenih mreža, makar se ponekad setite svojih prijatelja.

Naučite novo mesto

Iako se u brzom ritmu života veliki gradovi obilaze metroom ili gradskim prevozom, gde god se uputili, probajte da pešačite. Pešaka ćete bolje upoznati novi grad, ali imati prilike da razgovarate sa ljudima. Obilazite pijace, hodajte po trgovima i glavnim ulicama, zalutajte u manje ulice, naučite imena radnji i pamtite imena ulica. Ovaj savet je bonus savet koji će doprineti tome da se sa novom sredinom što pre srodite. Tek kada naučite novo mesto imaćete priliku i da ga zavolite. A kada ga zavolite, zavoleće i ono vas. Kada prelistate sve ove savete, još jednom vas podsećamo da pogledate savet broj jedan.