ROMANTIČNO, VOLIM TE!

Putujmo! Ima neke čarolije u putovanjima, u toj večitoj ljudskoj želji za osvajanjem novih svetova.

 

Putujem po beskrajnoj panonskoj ravnici i osećam se kao da sam na perjanim jastucima od svile. Vidim salaše u zagrljaju drveća, šarena polja i čujem varvarske pokliče horde Atile Biča Božijeg koji osvaja zlatastu ravnicu.

romantično

Od njega je strahovalo Rimsko carstvo, a on je sve izgubio zbog svoje pohlepe i ljubavi prema jednoj princezi. Umro je u ljubavnom zagrljaju žene iz svog plemena. Negde u ovoj ravnici spavaju njegovi tragovi.

Polja se šire unedogled poput mora. Ja recitujem pesmu Laze Kostića „Med javom i med snom“: “ Srce moje samohrano…“

Vidim grad od bisera koji se sjaji u kućama od gulaša, kulena, krempita, žerbo kocki. Sve je nekako kitnjasto, nežno, bajkovito, svito na dve obale Dunava koje se ljube mostovima. Grad slovenskog naziva sklupčan u složenicu Budim+Pešta = Budimpešta.

Brežuljkasti Budim i ravničarska Pešta spajaju se u čaroliju putovanja kroz prostor i vreme. Stižemo u Molnarevu ulicu. Negde je verovatno u ovoj ulici živeo pisac „Dečaka Pavlove ulice“. Čujem decu dok trče iz škole i verovatno je među njima jedan hrabri dečak Nemeček.

Spavamo u Tekelijanumu. Iz Tekelijanuma je potekla najznačajnija kulturna ustanova Matica srpska, čije je sada središte u Novom Sadu. Sava Tekelija, bogati Srbin, hteo je nešto važno da ostavi svom narodu i poklonio je „svom otačestvu“ zgradu koja će služiti za obrazovanje svog naroda.

Jedno vreme upravnik je bio i Zmaj. Zamišljam ga kako sedi u sobi upravnika i prima đake željne znanja. U ovom hramu srpske kulture sve nekako odiše sjajem naših manastira. U blizini se nalazi srpska crkva koja nosi dušu naših seoba. Na zidu stoji rad vezilje poput Jefimijine „Pohvale knezu Lazaru“. Sve je nekako sveto, uzvišeno, lepo i tragično u isto vreme.

Idemo ulicama Pešte i svuda su biste, austrougarske carice, mađarske kraljice Elizabete. Bila je zaljubljena u grčku kulturu i želela je večnu mladost, a završila je od ruke italijanskog teroriste u Švajcarskoj.

Prolazimo njen velelepni most i dolazimo do Tabana. Kad ga posmatramo iz daleka zaista liči na ljudski taban. U malenom parkiću, tamo gde su nekad bile banje Racka, Kiranji i Rudanj banja, nalazi se bista Vuka Karadžića. U blizini je i kafana „Zlatni rog“ gde se Vuk sastao sa Lukom Milovanovim i Savom Mrkaljem. Na tom mestu začela se ideja o reformi našeg jezika i književnosti.

Tu je boravio i čuveni Kazanova koji je zaveo gostioničarevu kći, a ovaj ga jurio po celoj Evropi zbog časti svoje kćeri.

Ručamo u jednoj čardi preko puta Ajfelove pijace i mosta. Uz mirise gulaša posmatramo ove dve velelepne građevine gde je utrošeno više čelika nego u njegov toranj. Za dezert jedemo u kafani „Korzo “ čuvene žerbo kocke.

Noć nad Budimpeštom polako pada. Mostom Šandor Petefi odlazimo dalje u Evropu.