ZAHTEV ZA LJUDSKIM PRAVIMA

Udruženje Đakovčana „Uspenje Presvete Bogorodice“ zahteva od srpskih, stranih i institucija u Prištini da se Srbima pruži zaštita kako bi na miru u svom gradu na Kosovu i Metohiji obeležili Veliku Gospojinu.

 

Budućnost se ne gradi na mržnji i oduzimanju ljudskih i verskih prava čemu su raseljeni Đakovčani izloženi prilikom svake posete Đakovici o verskim praznicima i zadušnicama.

udruženje đakovčana

Udruženje Đakovčana „Uspenje Presvete Bogorodice“, kojim rukovode predsednik Đokica Stanojević i Simonida Popović Ašanin, zahteva od međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, stranih ambasada i institucija u Beogradu i Prištini da svojim autoritetom prekinu sinhronizovanu mržnju koju šire pojedinci iz Đakovice i iz ostalih gradova na Kosovu i Metohiji, prema svojim sugrađanima Srbima.

Ovim povodom stiglo nam je saopštenje u kome se, između ostalog, kaže:

Svaka najava dolaska Srba na verski praznik u Đakovicu kao što su Božić, Vaskrs, manastirska slava i zadušnice, praćena je stvaranjem napete situacije koja dovodi do ivice ekscesa. Srbima se pored ograničene slobode, bezbednosti i prava na imovinu, u poslednje vreme, smišljeno uskraćuje i verska sloboda širenjem mržnje i pretnjama na izlepljenim slikama Srba po gradu, što je za svaku osudu. Pitamo se gde su međunarodne institucije i nevladine organizacije da osude i zaustave širenje mržnje od strane pojedinaca u Đakovici i drugim gradovima. Udurženje Đakovčana „Uspenje Presvete Bogorodice“ ovom prilikom poručuje da ne želi da bude deo mržnje jer se budućnost ne gradi na mržnji i oduzimanju osnovnih ljudskih i verskih prava.

Desilo se to da su preko društvenih mreža već počeli da pozivaju građane u Đakovici da protestuju 28. avgusta ispred manastira kada obeležavamo kao i svake godine manastirsku slavu Gospođindan sa slikama kako smo krimanalci i ubice i da svi budu zatvoreni u zatvoru. Drugi je razlog da su starom delu Đakovice katolicka lica pokacili slike Srba, a treći da su podignite jos 82 optužnice protiv Srba iz Đakovice.

Autor: Slavica Đukić