KRV U JUTARNJOJ PLJUVAČKI

Iskašljavanje krvi ujutru može biti prilično strašno, pogotovo ako se to dešava prvi put. Ova pojava stručno se naziva hemoptiza i odnosi se na situaciju kada se kroz kašalj proteruje krv iz pluća, grla ili bilo kog drugog dela respiratornog trakta.

 

Količina krvi koja se ispljune i učestalost ove radnje određuju ozbiljnost slučaja. Bez obzira na to, uvek treba uzeti u obzir kada se u jutarnjim satima primeti krv u pljuvački.

iskašljavanje krvi ujutru

Može se nabrojati bar deset mogućih uslova nastanka ove pojave koja ujutru može da bude veoma neprijatna.

1. Povreda

Do ispljuvka krvi može se desiti nakon neke povrede ili traume desni, zuba ili bilo kog tkiva u našem respiratornom traktu. Može se oštetiti tkivo desni kroz škripanje zubima tokom sna, što može prouzrokovati malo krvarenja. U ovom slučaju je lako prepoznati vidljivi izvor krvi. Takođe, ponekad sinusne infekcije mogu dovesti do suvoće i osetljivosti tkiva u grlu, pa dođe do krvarenja, kada se takođe može primetiti krv u sluzi.

2. Upotreba lekova

Krv u ispljuvku može se primetiti i usled upotrebe određenih lekova. Korišćenje nedozvoljenih medicinskih sredstava može oštetiti unutrašnje tkivo disajnog sistema. Ovo se češće dešava sa sredstvima koja se udišu ili se njima inhalira. Krvarenje se često dešava nekoliko sati nakon upotrebe, a moguće je da se ono dogodi i usled korišćenja lekova koji služe razređivanju krvi (antikoagulansi).

3. Pušenje

Jedan od razloga za nastanak krvnog ispljuvka je pušenje. Prekomerna konzumacija duvana može da ošteti tkivo respiratornog sistema, pa je to i ralog zbog kog se često može primetiti krv u sluzi i pljuvački.

4. Infekcija

Infekcije uzrokovane virusima poput gripa ili bakterija kao što su Pseudomonas aeruginosa i Staphilococcus aureus mogu da budu razlog zbog kog se javlja iskašljavanje krvi u jutarnjim časovima. Ovo se takođe može desiti zbog gljivične infekcije izazvane gljivicama kao što su vrste Aspergillus. HIV infekcija takođe može dovesti do ovakvih jutarnjih neprijatnosti.

5. Bronhiektazija

Rekurentna upala pluća može dovesti do bronhiektazije tokom koje se počinje proizvodnja viška sluzi, koja može da sadrži i krv. Osim iskašljavanja krvi ujutru, najčešći simptomi ovog stanja su loš zadah, plavičastu boju kože, šištanje, bledilo, kratkotrajnost daha i zamor.

Golden Sweden Bitter 250 ml

6. Bronhitis i pneumonija

Virusna infekcija može dovesti do zapaljenja bronhija, odnosno stanja koje se naziva bronhitisom, a neki od njegovih uobičajenih simptoma uključuju kratak dan, groznicu, šištanje, bolove u grudima i zamor. Pneumonija je česta bakterijska infekcija pluća uzrokovana streptokokom, koja izaziva slične simptome kao kod bronhitisa, ali još ozbiljnije. Kašalj koji proizvodi krvavu sluz je uobičajen u oba slučaja.

7. Plućna embolija

Ponekad, iskašljavanje krvi ujutru ukazuje na ozbiljno zdravstveno stanje kao što je plućna embolija. Ovde je neophodna hitna medicinska pomoć, jer ovakva pojava može dovesti do iznenadne smrti. Ona obično znači da je krvni ugrušak dospeo do plućnih arterija i blokirao protok krvi do pluća. U tom slučaju se osim krvnog ispljuvka doživljavaju i neki drugi simptomi kao što su intenzivni bol u grudima i kratak dah. Pri težem i većem iskašljavanju moguće je da se pri ispljuvavanju stvori penasta ružičasta sluz.

8. Plućna tuberkuloza

Plućna tuberkuloza spada među vodeće uzroke hemoptize. Međutim, čak iako se iskašljava krv, to ne znači uvek da postoji ova bolest. Zloupotreba duvana je jedan od glavnih uzroka plućne tuberkuloze koji proizvodi određene simptome kao što su noćno znojenje, gubitak težine, groznica, bol u grudima, teškoća u disanju i zamor.

9. Rak pluća

Karcinom pluća može da bude razlog zbog kog se javlja krv u pljuvački tokom jutra. U više od 20 odsto slučajeva hemoptiza se javlja pri postojećem kanceru pluća. U tom slučaju se iskašljavanje krvi javlja usled pucanja malih krvnih sudova koje nastaje usled rasta tumora, a takođe i smrt malignih ćelija može biti razlog za krvarenje. Ostali simptomi karcinoma pluća uključuju šištanje, nedostatak vazduha, slab apetit, neobjašnjiv gubitak težine, zamor i ozbiljne bolove u grudima.

10. Ostali retki uzroci

U nekim slučajevima događa se da ispljuvavanje krvi pokazuje neke druge retke uzroke. U njih spadaju plućna venska hipertenzija, plućna veno-okluzivna bolest, edem pluća, sistemski lupus i teška akutna planinska bolest (APB).