SLEPA PROROČICA

Daleko od metropola, na tromeđi Bugarske, Grčke i Makedonije, Baba Vanga je proricala budućnost ljudima koji su je pohodili iz čitavog sveta. Među njima je bilo i bogatih i slavnih i moćnih. Pa i budućih predsednika.

 

Bugarska pred predsedničke izbore 1997. Izvesni Peter Stojanov, jedan ambiciozni bugarski političar odlazi u gradić Petrič na jugozapadu zemlje. U pratnji jednog snimateljskog tima dolazi da vidi Vangeliju Pandevu Gušterovu, poznatiju pod imenom Baba Vanga. I ona mu kaže: „Postaćeš predsednik. Ali kakav predsednik, to ćemo još videti.“

baba vanga

Stojanov pobeđuje na izborima 1997. te postaje drugi predsednik u istoriji demokratske Bugarske. I drugo proročanstvo Babe Vange pokazalo se tačnim – Stojanov nije ostao u sećanju kao upečatljiv predsednik.

„Proročica iz Petriča“ je navodno od svoje mladosti imala vizije. 1911. je rođena u Strumici, današnjoj Makedoniji. Sa 13 godina je stradala u oluji i završila ranjena na jednoj livadi. Od posledica toga je sa 16 godina izgubila vid. Tada je postala vidovita.

Njene vizije su bile obeležene hrišćansko-pravoslavnim slikama i mistikom. 1940, na samom početku Drugog svetskog rata, ukazao joj se čelični konjanik kao vesnik „strašnih stvari“. Nekoliko dana kasnije je u tadašnju Jugoslaviju upala nemačka vojska i ratni vihor je zahvatio Balkan. Najčešći Vangini gosti su bili bugarski vojnici u prolazu i seljaci iz okoline.

Jedan od tih vojnika, Dimiter Gušterov, ju je oženio i poveo sa sobom u 50 kilometara udaljeni Petrič u kojem je ostala do kraja svog života. Sve češće je vizije javno objavljivala. Glas o njoj se raširio, o njoj su počele pisati novine. Jedna od legendi koje je prate je i priča o bugarskom caru Borisu III. koji ju je navodno posetio 1941. Ona mu je prorekla smrt i car je stvarno potpuno iznenada umro 1943. na povratku s jednog sastanka s Hitlerom.

Komunisti i praznoverje

A onda su došla nova vremena. Na vlast su došli komunisti koji nisu priznavali iracionalnu hrišćansku mistiku. Partija je zabranila Vangino delovanje, a kuću je nadzirala tajna služba. Za putovanja u granično područje u kojem je živela Vanga više nisu izdavane dozvole. Preko njenog supruga, tajna služba je pokušavala da vrši pritisak na Vangu i natera je da prestane da govori o svojim vizijama. Ali Vanga je bila nepokoljebljiva – kada bi neko došao k njoj, razgovarala bi s njim i rekla mu kakva ga budućnost čeka.

Vangina najveća obožavateljka

Tek 60-ih godina je pritisak režima popustio. „Destaljinizacija“ je učinila atmosferu u socijalističkim zemljama opuštenijom, a i umro je Vangin muž. Vanga dobija neočekivanu zaštitnicu iz najužeg kruga komunističke elite u Bugarskoj – Ljudmilu Živkovu. Ćerka šefa države i partije Todora Živkova je postala Vangin najveći fan.

70-ih godina je Ljudmila Živkova postala jedna od najvažnijih kulturnih funkcionarki u zemlji i dala je da se u Sofiji osnuje Institut za sugestiologiju. Tamo su Vangina proročanstva „istraživana“ i dokumentovana, pod vođstvom slavnog sociologa Georgija Lozanova. Zahvaljujući intenzivnim sovjetsko-bugarskim vezama, mnogi državni gosti iz SSSR-a su pohodili i Babu Vangu. Jedan njen rođak se seća kako je 80-ih godina po ceo dan primala ljude. „Menadžment“ je preuzela država, naravno, ne sasvim besplatno. Dozvoljeni su i prvi dokumentarci o njenim sesijama koji su danas najpouzdaniji izvori o ovoj proročici.

Kada je Mihail Gorbačov 1985. godine postao generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza, Vanga je predskazala propast sovjetskog carstva. Ali to su videli i neki politikolozi koji nisu bili vidovnjaci. Oni koji su, kao Vanga, imali tako puno veza s komunističkom elitom, znali su sve što se događa i za njih slom komunizma nije bio iznenađenje.

No, s komunizom nije nestala i fascinacija Babom Vangom. I Dmitrij Medvedev, već skoro 10 godina čovek broj dva u Rusiji, bio je kod nje, a ona mu je prorekla veliku političku karijeru. Koju je i ostvario.

Muzej za Babu Vangu

1989. je imala jednu drugu viziju: „Užas, užas. Američka braća će pasti u napadu čeličnih ptica. Nedužna krv će poteći.“ Te reči su kasnije protumačene kao predskazanje terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.

Vanga je navodno „videla“ i jednog crnoputog američkog predsednika. Ali drugi građanski rat u SAD iz istog proročanstva nikada se nije dogodio.

Kada je Vangelija Pandeva Gušterova pre 22 godine umrla, postala je sama medijski događaj. Duboko utonula u hrišćansku mistiku, finansirala je izgradnju pravoslavne crkve Sveta Petka Bugarska. Njena kuća u Petriču pretvorena je u muzej, a njen lik i danas fascinira mnoge – o njoj se snimaju filmovi, pišu knjige, piše po internetu.

Izvor: DW.com