RUKOTVORINA MAJKE BOŽIJE

Još od četrnaestog veka, u manastiru Vatoped na Svetoj Gori Atonskoj, nalazi se časni pojas Presvete Bogorodice za koji kažu da ga je sama svojim rukama uradila, od kamilje dlake, dok je još bila mala.

 

Velika je blagodat i mnogo je čudesa od ovog pojasa, jer ga je Majka Božija čitavog života nosila na sebi. Sećanje na ovu neprocenjivu relikviju hrišćanstva obeležava se 12. septembra.

pojas presvete bogorodice

Pojas je isplela, navodno, od kamilje dlake sama Bogorodica. Priča kaže da je nakon njene smrti, Sveti Toma je u grobu pronašao samo pojas – sve što je od Bogorodice ostalo nakon njenog uspenja i čuvao ga je kao relikviju do kraja života.

I sam pojas je imao zanimljivu istoriju – U prvim vekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. veku bio prenet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donet u Carigrad gde nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Tada je, prema predanju izlečio caricu Zoi kojoj tadašnji lekari nisu mogli da pronađu leka, a ona je u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici zlatnim koncem izvezla ceo pojas koji je tako dobio svoj današnji izgled.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crvkeni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju dece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstva. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Pojas se održao do današnjih dana

Bogorodičin pojas je uprkos starosti, premeštanjima i povremenim krađama ostao sačuvan sve do današnjih dana. Svetinja se više puta delila na delove i nalazila u raznim zemljama, za nju su ratovali i nosili je sa sobom u bitke kao garant pobede.

Pojas se nalazio u Carigradu sve do 12. veka kada je posle poraza cara Isaka od bugarskog cara Asama 1185. godine ukraden i prenesen u Bugarsku.

U 14. veku sudbina Bogorodičinog pojasa preplela se sa sudbinom našeg naroda. Naime, relikvija je dospela u posed kneza Lazara koji ju je brižno čuvao. Upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped.

Pojas se i danas tamo nalazi, predstavlja najveću dragocenost Svete Gore i ujedno jedinu relikviju sačuvanu iz Bogorodičinog života.