KOMBUHA JE PROBIOTIK GLJIVA

Kako se priprema kombuha sok od japanske gljive i zašto je dobra za naše zdravlje? Koje su zdravstvene prednosti i aktivne materije kombuha gljive? 

Naziv kombuha se vezuje za  napitak koji se dobija uz pomoć specifične mikrobiološke kulture koja se može naći pod raznim nazivima, a uglavnom kao kombuha, japanska čajna gljiva, mančurianska gljiva.

Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini, kao i da su  ovaj napitak pili i ratnici Džingis Kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti.

Kombuha gljiva se smatra za pravi eliksir dugovečnosti u zemljama jugoistočne Azije, Japanu, Rusiji, Kini i Indiji.

U Evropu je došla upravo iz Rusije te se proširila širom sveta. Kombuha napitak je rešenje kako ojačati imunitet, usporiti starenje, ukloniti bore na licu, ojačati krv, pobediti anemiju i sprečiti nastanak kancera.

Zbog svih lekovitih svojstava koje sadrži naziva se još i eliksir mladosti.

Kako se priprema Kombuha sok - japanska gljiva je prirodni probiotik

Čajna gljiva nije jestiva. Prilično je sluzava, debela, svetlo smeđe boja. Kombuha sok je fermentisani napitak od crnog čaja i šećera. Odličan je prirodni probiotik. 

Kombuha gljiva je vrlo jednostavna za pripremu. Ako ste od onih koji je konzumiraju svaki dan najbolje je da je napravite sami. Domaća varijanta je zdravija jer je pirodna i oslobođena svih aditiva. K

od svoje kuće ga možete pripremiti, pod uslovom da imate starter kulturu, odnosno komad gljive iz kojeg će se razmnožiti mikrobiološke kulture u odgovarajućim uslovima i napraviti novu gljivu.

Za 8 šolja napitka od kombuhe je potrebno :

  • 1 veća posuda u kojoj ćete kuvati vodu
  • Jedna velika staklena tegla ili posuda od keramike
  • Papirni ubrus
  • Gumica za zatvaranje tegle
  • Kombuha gljiva
  • 70 – 100 g rafinisanog belog šećera po litar vode
  • 2 ravne supene kašike crnog čaja ( možete koristiti i zeleni ako više volite ), ili 4 filter vrećice

Prvo se priprema 2 litra kombuha caj. U jednu veću posudu sipajte vodu i sačekajte da prokuva. Na litar vode stavite dve ravne kašike crnog ili zelenog čaja.

S obzirom da pravite čaj od 2 litra vode trebaće vam 4 supene kašike. Ostavite listiće čaja oko 15 minuta. Obavezno poklopite posudu tanjirićem.

Možete koristiti i filter vrećice umesto rifuznog čaja. Ako niste ljubitelj ni crnog ni zelenog čaja, dozvoljeno je skuvati i neki drugi biljni čaj. Nije poželjno staviti bilo koji biljni čaj. Biljke koje su bogate eteričnim uljima nisu pogodne, jer ulje ispliva na površinu vode u vidu tačkica, a tu treba da se pojavi i vaša gljiva.

Ovo ulje smanjuje PH vrednost napitka, otežava formiranje nove kuture i može biti jedan od uzroka stvaranja buđi na kombuha gljivi.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Nakon preporučenog vremena, procedite čaj i odstranite listove. Na jedan litar toplog čaja dodajte 70 – 100 g šećera. Dobro promešajte dok se sav šećer ne istopi. Bitno je napitak dobro prohladiti  na sobnoj temperaturi pre nego što stavite gljivu. Ako je ubacite u vruću vodu možete je uništiti.

Tako prohlađen napitak sipajte u staklenu teglu ili posudu od porcelana koju ste prethodno dobro oprali i osušili.Ne treba koristiti posude koje nisu napravljene od nerđajućeg čelika.Može doći do hemijske reakcije sa metalom. Posuđe od plastike takođe nije dobro.

Za prvo pravljenje ovog lekovitog napitka, u pripremljen čaj dodajte malo tečnosti koju ste dobili sa gljivom. Svaki sledeći put ostavite malo kombuha napitka i otprilike 10% te tečnosti dodajte u novu koju pravite. Ta “stara“ tečnost zapravo služi kao starter. Stavite gljivu kombuhu u pripremljeni napitak.

Na posudu sa napitkom stavite, tanku pamučnu tkaninu, krpu ili papirni ubrus da biste tečnost sačuvali od prašine i drugih zagađivača. Gaza nije najsrećnije rešenje jer kroz nju mogu da prodru bakterije i vinske mušice, a ni celofan nije najbolji, jer vazduh koji nastaje fermentacijom ne može da izađe.

Nemojte stavljati predebelu tkaninu jer morate da obezbedite dobro strujanje vazduha i cirkulaciju. Tkaninu učvrstite gumicom. Čitav proces fermentacije  zavisi od temperature. Ako je sobna temperatura viša i sam proces će biti brži. U hladnijoj  (ali ne sasvim hladnoj) sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperature 2 nedelje.

Kombuha gljiva voli mirno, toplo mesto bez premeštanja. Jednom kad je stavite na određeno mesto nemojte je više dirati. Svetlost nije presudna za pripremu ovog čaja. Podjednako dobro uspeva u mraku i na svetlosti. Potrudite se da temperatura bude konstantna i to između 23 C i 27 C stepeni. Prvo se na površini pojave sitni mehurići.

Vremenom oni se sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa – nova kombuha gljiva. Ona treba da postane neprovidna, debljine oko 5 milimetara. Nakon što je proces fermentacije završen, procedite čaj, a samu gljivu izvadite čistim priborom ili rukama.

Nju treba da, uz malo starog čaja, ostaviti za sledeću upotrebu. Ostatak sipajte u staklenu flašu i čuvate u frižideru dok ne popijete. Miris na sirće je očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.  Gotov napitak pre nego što sipate u staklene flaše procedite.

Ako vam se pojavi na dnu flaše određena količine taloga to je normalno. Kombuha čaj pijete 3 puta dnevno, s tim što se ujutru pije na prazan stomak.

Kombuha čaj je u početku jako sladak, međutim kako se šećer razgrađuje i sam ukus mu se menja a slatokoća smanjuje. Polako se počinje stvarati kiseli ukus, jer bakterije postaju sve aktivnije, i vremenom slatki ukus prelazi u kiselkasti.

Za blago slatkasti ukus prekinite fermentaciju ranije, a za kiselkasti neka traje duže. Kombuhu vadimo iz posude kada dođe do stepena kiselosti gde je ph 2,7 – 3,2.

Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali i loših bakterija i gljivica. Zato je jako je važno da koristite čist pribor,  teglu i ne dirate gljivu prljavim rukama. Ukoliko vam napitak iz bilo kog razloga izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte ga koristiti, nabavite drugu gljivicu i krenite sa uzgajanjem ispočetka.

Ako se pojavi se buđ može da bude veoma opasna i štetna po zdravlje. Znaćete da nešto nije u redu ako vidite tragove buđi na gljivi i osetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje.

Aktivne materije  kombuhe, na osnovu kojih joj se pripisuju lekovita svojstva:

  • Glukuronska kiselina malična kiselina važne su za proces uklanjanja toksina iz jetre. Otuda tvrdnje da je kombuha napitak dobar za zdravlje jetre i bubrega koji pomažu da se ti toksini izbace. Ona  stvara i jedinjenja koja su važna za formiranje kolagena i tečnosti koja oblaže zglobove (sinovijalna tečnost) , pa se zato smatra da je ovaj napitak dobar protiv reume i artritisa.
  • Mlečna kiselina podstiče cirkulaciju i reguliše normalan rad creva i sprečava zatvor. Zahvaljujući njoj, ovaj čaj je dobar za varenje i za ubrzavanje metabolizma, a zbog ovog svog svojstva popularna je i kao napitak za mršavljenje.
  • Usniska kiselina deluje kao prirodan antibiotik, kao i protiv brojnih virusa, što čaj čini odličnim u prvenciji infekcija i jačanju imuniteta.
  • Oksalna kiselina podstiče proizvodnju energije unutar ćelije, a odatle potiče i priča da ovaj napitak  podmlađuje i daje energiju.
  • Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinomkoji su neophodni za formiranje novih ćelija.

Organske kiseline, enzimi, polifenolimi u kombuha čaju,  zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

  • Sadrži mikronutrijente koji imaju antimikrobno i antioksidantno svojstvo.

Sweden bitter oglas 900px

    Zdravstvene  prednosti kombuha gljive su brojne:

  • Podiže imunitet i sprečava od infekcije gripa, prehlada. Pridoksin jača telo i onemogućuje nagli pad imuniteta, on pomaže stvaranje leukocita.
  • Podstiče rad jetre
  • Normalizuje krvni pritisak, visok nivo lošeg holesterola, nivo šećera u krvi i  trigliceride
  • Jača gvožde u krvi
  • Smanjuje bolove u zglobovima
  • Revitalizuje kosu s obzirom da je bogata vitaminom B
  • Utiče na probavu i reguliše crevnu mikrofloru
  • Nakon određenog perioda konzumacije poboljšava varenje
  • Potpomaže gubitak suvišnih kilograma
  • Deluje na temperaturu tako što je postepeno snižava a zatim i spušta na normalan nivo
  • Normalizuje rad prostate
  • Poboljšanje cirkulacije
  • Potpuno uništava i odstranjuje miome i ciste. U nekim krugovima smatra se da je toliko moćna da sprečava rak. Mlečna kiselina omogućuje ćelijsko disanje i balansira ph vrednosti krvi a sa druge strane spečava nastanak kancera. Štiti organizam od teških metala poput aluminijuma i olova zahvaljujući prisustvu metionina i cisteina. Rast tumorskih ćelija sprečava i usinska kiselina koja ima izuzetna antibiotska svojstva.
  • Izbacuje pesak iz bubrega, razbija kamen u žuči, pročišćava bubrege i odstranjuje toksine koji se nagomilavaju upotrebom lekova
  • Ima odlično antiseptičko dejstvo
  • Preporučuje se pušačima jer čisti pluća i izbacuje sekret iz disajnih puteva
  • Daje koži prirodan sjaj, zateže je i popravlja joj izgled
  • Poboljšava kvalitet kose, vraća joj sjaj i pospešuje gustinu.
  • Zahvaljujući tiaminu (B1) uz vitamine B2 i B6 smiruje nerve te leči ansioznost i depresiju, poboljšava pamćenje (staračka demencija).
  • Riboflavin (B2) pomaže ćelijama u telu da koriste kiseonik, a u kombinaciji sa A vitaminom je odlična prevencija katarakte
  • Niacin pomaže za bolje zarastanje rana, širi krvne sudove i omogućuje bolji dotok krvi, takođe drži nerve pod kontrolom

Pre nego što krenete sa konzumacijom posavetujte se sa lekarom.  Iako su relativno retka, negativna isksutva odnose se na stomačne probleme  a sadrži i kiselinu koja kod pojedinaca može izazvati alergijsku reakciju.

Usled promene crevne mikroflore neke osobe mogu osetiti nadutost u stomaku. Preporučuje se da je trudnice i mala deca ipak izbegavaju, posebno kombuha čaj pravljen kod kuće,  koji pored dobrih može sadržati i loše bakterije.

Ipak, ovaj prirodni lek ima brojne zdravstvene prednosti i vekovima se ceni. Verujemo da to uopšte nije slučajno!

Milan Popović