ŠVAJCARCI IMAJU ROLEX, A SRBI BROJANICU

Dva miliona kilometra za potragom prave vere prešao je Klaus Kenet. „Sve što sam našao u svetu, našao sam na Liturgiji. Shvatite ozbiljno Pravoslavlje!“, kaže ovaj profesor, pisac i novinar.

 

Njegova životna priča je put od pakla, koji je doživeo kao mali, do otkrovenja, odnosno susreta sa  monasima. Prošao je sve vere, putovao od Irana do Tibeta, sve dok se nije vratio u Evropu i vratio pravoslavlju. Danas je profesor nemačkog jezika, pisac, novinar i filozof.

klaus kenet

Sve što sam našao u svetu, našao sam na Liturgiji. Shvatite ozbiljno Pravoslavlje!

Postao je vođa pljačkaške bande sa svega dvanaest godina. Kako bi obuzdala Klausovu buntovnu prirodu, majka ga poverava na staranje lokalnom svešteniku, ne sluteći kakvom ga zlu izlaže. Sveštenik- homoseksualac i pedofil ga zlostavlja narednih sedam godina, što u mladom Klausu rađa prezir prema hrišćanima u celini i projavljuje potrebu da se sile koje zlo pobeđuju traže u drugim religijama.

Obišao je svet pedesetak puta tražeći Boga, ljubav… Kako u Nemačkoj živi mnogo Turaka, najpre se upoznaje sa islamom. Boravak u Maroku, Iranu, Avganistanu i drugim islamskim zemljama doveo ga je do spoznaje strogosti šerijatskih zakona, obilja kazni i svega drugog što evocira bolne uspomene na mučenja koja je u detinjstvu pretrpeo od majke i izopačenog sveštenika. Potom su usledila traganja po Indiji, višesatne  meditacije, osećanje moći nad ljudima, priče o milionima reinkarnacija, „vraćanju u nepostojanje“ kao kraju patnje, Krišna i uništenje grešnika… Ali, ljubavi nigde! Onda se, sa setom govori, Gospod smilovao na njega.

– Živeo sam u Kalkuti, gde i Majka Tereza. Ta žena je bila moja prva majka, prva osoba koja je imala bezuslovnu ljubav za mene. Pokušao sam da je ubedim da je hinduistkinja jer, verovao sam zbog majke i sveštenika, hrišćani su loši! Svesna da nisam bio spreman da prihvatim hrišćanstvo, tek nju kao osobu, uputila me je na molitvu Majci Božjoj, predala me je njoj – seća se Klaus Kenet.

Potom se obreo na Tibetu, kao budistički monah. Mantre su nudile „nirvanu“, svojevrsnu prazninu. Ali, znao je istrajni bogotražitelj, život je u punoći, a ne u praznini. Lutanja se nastavljaju po Južnoj Americi, u svetu magije i okultizma. Ponor, čini se, nikada dublji. Odgovori, nikada dalji. Ali… Tokom boravka u Kolumbiji, pripadnici Komunističke oslobodilačke vojske su ga, kao taoca, osudili na smrt. Okrvavljen u blatu, Klaus je čekao da jedna od sedam uperenih pušaka okonča njegov život.  U poslednjoj sekundi, pomislio je „Bože, ako te ima, spasi me!“. Upravo tada, druga grupa revolveraša je naišla iz džungle i meci namenjeni njemu „promenili su putanju“. I to je, nakon godina traganja, bio prvi dokaz da Bog postoji. Ali, gde, pitao se iznova.

Vrativši se u Evropu, Klaus Kenet sreće utvrđene hrišćane koji mu govore da ga je Gospod Hristos spasao jer ga voli. Zalud su bile molitve Budi, Muhamedu i Krišni. Oni su mrtvi. Hristos je vaskrsao i On je život. Dakle, mogu da ga upoznam, likovao je Klaus Kenet, i dalje neumoran u svojoj potrazi za Bogom i ljubavlju. To se kasnije i dogodilo. Posebno dragoceno u njegovom otrivanju u pravoslavlju bilo je duhovno vođstvo oca Sofronija iz Eseksa, koji je za Klausa predstavljao „ovaploćenje ljubavi“. Godine 1986. primio je i Svetu tajnu krštenja. Osetio blagodati življenja u veri pravoslavnoj, oprostio majci i svešteniku…

U Švajcarskoj se pravi „roleks“, ali Srbi imaju mnogo bolji produkciju – brojanicu.

Pogledajte intervju Klausa Keneta dat emisiji „Agape“ na Studiju B.