KNEDLE OD MESA U SOSU OD BELOG VINA

Može biti servirano kao predjelo ili glavno jelo, ali nesporno je da se ove knedle od mesa prave jednostavno i ne iziskuju mnogo vremena. Zbog toga najpre one mogu biti odličan izbor za jedan svečani vikend ručak ili opet da se posluže pre nekog specijaliteta kao zamena za čorbu.

knedle od mesa

Sastojci:

500 grama mlevenog mesa
2 kriške hleba
150 mililitara belog vina
1 glavica luka
100 grama kačkavalja
100 mililitara kisele pavlake
2 jaja
3 kašike brašna
100 mililitara mleka
3 kafene kašike mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Hleb izlomimo na parčiće i prelijemo mlekom. U sud sa mlevenim mesom dodamo isceđeni hleb, sitno seckani luk i jaja. Posolimo, pobiberimo i dodamo kašiku brašna. Sjedinimo sastojke. U šerpu sa uzavrelom vodom dodamo mešavinu začina. Uzimamo navlaženom kašičicom od smese, formiramo knedle i kuvamo 20 minuta. Rešetkastom kašikom vadimo knedle i stavimo u vatrostalnu činiju. U sud u kojem smo kuvali knedle izrendamo kačkavalj i dodamo kiselu pavlaku. Dve kašike brašna razmutimo u belom vinu, a žumance izmutimo žicom. U izmućena žumanca dodamo 2 kutlače tečnosti iz šerpe. Uz neprestano mešanje, u šerpu na šporetu dodamo razmekšalo brašno i izmućena žumanca. Potom dodamo i knedle i ostavimo da se kuva 10 minuta.

Na jednu stranu činije serviramo knedle, a na drugu prethodno skuvane parčiće krompira. Prelijemo sosom i ukrasimo grančicama mirođije.

Prijatno!