SIGURNOST KOD SURFOVANJA

Nedavno je poznata kompanija Kaspeski Labs saopštila da je čak četvrtina svih WiFi mreža nesigurna. To se odnosi na one mreže koje ne koriste nikakvu enkripciju – šifrovanje podataka. Naročito su ranjive i nesigurne, takozvane javne WiFi mreže.

 

Ako koristitite svoj laptop, mobilni telefon ili tablet na javnoj nezaključanoj WiFi mreži trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari:

wifi mreže bezbedne

– Da li je mreža od poznatog provajdera usluga – hakeri mogu veoma lako napraviti javnu mrežu koja se npr zove „Besplatan internet“ i na taj način pokupiti vaše podatke. Uvek proverite da li se mreži na koju se povezujete može verovati.

– MiM napadi – „Man in the midlle“ (Posrednik) je čest način zloupotrebe javnih WiFi mreža. Zlonamerne osobe i hakeri mogu vrlo jednostavno preusmeriti saobraćaj sa vaših uređaja na lažne sajtove ili postaviti takozvane „shark“ softvere koji snimaju protok podataka.

– Virusi i trojanci – hakeri vam kroz javnu mrežu mogu poslati razne vrste virusa i malvera, npr. programe koji snimaju sve što se kuca na tastaturi vašeg uređaja.

I kada koristite javne WiFi mreže, lako je da se zaštitie u nekoliko koraka:

– Koristite VPN i Proxy programe – ovi programi preusmeravaju saobraćaj sa vaših uređaja prema Internetu, te ih je veoma teško hakovati. Dobar izbor su aplikacije Orbot i Tunnel Bear.

– Na vašem telefonu ili tabletu podesite da se uređaj ne povezuje automatski na otvorene WiFi mreže. Pitajte npr. konobara u kafiću ili zaposlene u banci čiju mrežu koristite za šifru i da li njihova mreža koristi enkripciju.

– Kada koristite javnu WiFi mrežu, svedite svoje aktivnosti na pretragu Interneta ili slanje poruka. Izbegavajte da koristite aplikacije gde treba da unesete vaše korisničke podatke.

– Izbegavajte da instalirate aplikacije preko javnih WiFi mreža.

– Na važem kućnom WiFi ruteru obavezno koristite šifru i WPA enkripciju.

Moderna sredstva komunikacije nam omogućavaaju da budemo povezani 24 sata dnevno, ali sa sobom nose i određene rizike. Zato treba obratiti pažnju na naše korišćenje Interneta kako bi nam podaci bili sigurni.

Izvor: Danas.rs