MALA KANCELARIJA

Mali kancelarijski prostor – uštedite prostor i uložite u produktivnost. Kako da se uredi mala kancelarija za posao i život

 

Sve više malih preduzetnika i frilensera se odlučuje da spoji životni i radni prostor u jednom. Samim tim, velika je verovatnoća da, ako ste mali preduzetnik, kancelarija vam se nalazi na par koraka od kuhinje i dnevne sobe, ili ste stan pretvorili u kancelariju.

Small office Mali kancelarijski prostor - kako da se uredi mala kancelarija za posao

U svakom slučaju, u tom prostoru provodite sigurno osam sati dnevno, te je vrlo bitno da posvetite vreme i pažnju uređenju samog prostora i da ga prilagodite sebi i svojim potrebama. Dobro uređen radni prostor podrazumeva i bolju produktivnost, te ćemo se pozabaviti načinima na koji možete da uredite svoj mali kutak za rad.

Mali prostor ne mora biti dosadan

Ako uređujete prostor ispočetka, onda treba da razmislite o osnovama – od boja zidova do rasporeda nameštaja. Koliko osoba može da stane u kancelariju?

Imate li konferencijsku ili salu za sastanke? Ako ne, da li vam je potreban kutak za sastančenje?

Otvoreni prostor za rad, gde svako ima svoj kutak, ali ne i posebnu kancelariju doprinosi boljoj komunikaciji između zaposlenih, pa samim tim to utiče i na produktivnost. Još jedan od benefita ovakvog načina uređenja prostora je ekonomičnost – manji računi za grejanje i struju su svakako jedna od stvari koje su od značaja za poslodavca.

Kako odabrati boje za zidove?

Ukoliko ste vlasnik male firme, šta god da uradite u prostoru, on bi trebalo da odiše onime što vaša firma predstavlja, odnosno, trebalo bi da poseduje karakter. Ukoliko imate određene boje koje se vezuju za vaš brend, iskoristite ih u prostoru, ali obratite pažnju prilikom izbora boje za zidove.

Nekada bela boja, bez dnevne svetlosti, može delovati izuzetno sterilno, ukoliko izostanu detalji na zidovima, poput slika, polica i postera.

Takođe, izbor boja zavisi dosta i od posla kojim se bavite, pa tako recimo u IT kompanijama možemo videti odabir veselijih i toplijih nijansi boja za zidove, budući da IT kompanije prezentuju sebe kao nekoga gde je prijatno i udobno raditi, pa tako najčešće beže od “tradicionalno” belih zidova.

Ono na šta treba obratiti pažnju je i odabir vrste boja – u prostorijama gde se kreće veći broj ljudi, preporučuje se upotreba vodoperivih boja za zidove.

Nameštaj

S obzirom da provodimo trećinu dana (a nekad i više) u jednom prostoru, bitno je da prostor bude ne samo funkcionalan, već i udoban. Ukoliko imate ograničen budžet za opremanje prostora nameštajem, možete pronaći i polovan kancelarijski nameštaj  – stolove, police, čiviluke.

Međutim, ono na čemu ne bi trebalo da štedite su definitivno kancelarijske stolice i prostor za odmor i pauzu. Sve više mladih ljudi boluje od diskus hernije i sličnih “bolesti sedenja”. Ovo ne čudi, s obzirom da većinu dana provodimo upravo u sedećem položaju, ispred monitora.

Ergonomske kancelarijske stolice su dizajnirane tako da se prilagođavaju ljudskom telu i prate njegove prirodne pokrete. Za male firme čiju srž čine upravo mali broj zaposlenih, odabirom udobnih ergonomskih kancelarijskih stolica, ne samo da ćete pokazati da brinete o zdravlju svojih zaposlenih, već ćete i smanjiti rizik za odsustvo s posla zbog “bolesti sedenja”, ukočenih vratova i bolova u leđima.

Prostor za pauzu i odmor

Da li ste znali da se skoro 70% saradnje zaposlenih dešava u prostorima za relaksaciju i prostorijama za neformalne sastanke? Stoga je važno ovakve prostore u firmi urediti tako da se zaposleni osećaju prijatno i udobno.

Kafa, osveženje i aparat za vodu neka budu na dohvat ruke, a ukoliko postoji mogućnost, obezbedite zaposlenima i zabavne sadržaje – TV, društvene igre i za one sa “nezdravijim navikama”, prostor za takozvanu “puš pauzu”.