SVETI RATNICI

Molitva za spas Srbije i Kosova treba da postane deo dnevne molitve vernika. Sveti ratnici i Svi Sveti neka budu uz nas. Molitveno pravilo za spas srpskog naroda osobito na Kosovu i Metohiji

 

Molitva za spas Srbije to jest Molitveno pravilo za spas srpskog naroda Srpske Pravoslavne Crkve, u ova teška vremena po srpsku državu i srpski narod, je naša dnevna obaveza prema prošlosti i našim precima koji su život dali da mi živimo u slobodi, kao i naša obaveza prema našoj deci i naslednicima da ostanu u ovoj zemlji i žive u slobodi.

Ko može protiv nas ako je Bog s nama?

Zato je poziv Srpske Pravoslavne Crkve svim pravoslavnim vernicima da u našim domovima svakodnevno čita Molitva za spas Srbije jer će tada Sveti ratnici i sva sila nebeska biti sa nama. Molitva za Srbiju pomaže celom našem narodu, našim sugradjanima u Srbiji, na Kosovu i rasejanju, ali pomaže i našim svakodnevnim životima. Ako još uz to i živimo čestito, moralno i po Jevandjelju, onako kako Bog zapoveda, ako se umnožimo u molitvi i ocrkvenimo naše živote, svi će nam se zemaljski putevi poravnati, izlaz će se pojaviti, Bog će nas Svojom desnicom osloboditi rdjave vlasti i okupacije duha i tela kojima smo izloženi.

Ne boj se stado malo! Bog čuva stado svoje izabrano.

Sveti Ratnici Sv. Dimitrije, Sv. Georgije, Sv. Artemije i Sv. Prokopije

+ + +

Molitva za spas Srbije

Molitvama Svetih Otaca naših Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas. Amin.

Care nebeski, Utešitelju, Duše Istine, koji si svuda prisutan i sve ispunjavaš, Riznice dobara i Davaoče života, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi, duše naše.

Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas.

Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas.

Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas.

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše; Vladiko, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše imena tvoga radi.

Gospode pomiluj.

Gospode pomiluj.

Gospode pomiluj.

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje, da dođe carstvo tvoje, da bude volja tvoja i na zemlji kao što je na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od nečastivog.

Psalam 3

Gospode, kako je mnogo neprijatelja mojih! Mnogi ustaju na mene. Mnogi govore za dušu moju: nema mu pomoći od Boga. Ali Ti si, Gospode, štit koji me zaklanja, slava moja; Ti podižeš glavu moju. Glasom mojim vičem ka Gospodu, i čuje me sa svete gore svoje. Ja ležem, spavam i ustajem, jer me Gospod čuva. Ne bojim se mnogo hiljada naroda što navaljuju na mene. Ustani Gospode! Pomozi mi, Bože moj! Jer Ti biješ po obrazu sve neprijatelje moje; Ti razbijaš zube bezbožnicima. Od Gospoda je spasenje. Neka bude na narodu Tvom blagoslov Tvoj.

Psalam 69

Bože, pohitaj da me izbaviš; Gospode, da mi pomogneš! Neka se postide i posrame koji traže dušu moju! Neka ustupe natrag i osramote se oni koji mi zlo žele! Sa stidom neka se vrate natrag i osramote oni koji mi govore: tako, tako! Neka se uzraduju i uzvesele Tobom svi koji traže Tebe, Bože, i koji vole spasenje Tvoje; neka stalno govore: veliki je Gospod. A ja sam siromah i bedan, Bože, pomozi mi! Ti si pomoć moja i izbavitelj moj, Gospode, ne zakasni!

Psalam 141

Glasom svojim ka Gospodu vičem, Glasom svojim Gospodu se molim. Izlivam pred njim moljenje svoje, tugu svoju pred njim kazujem, kad iznemogne u meni duh moj. Ti znaš stazu moju. Na putu kojim hodam, sakriše mi zamku. Pogledam nadesno, i vidim da me niko ne zna; nestade mi utočišta, niko ne mari za dušu moju. Vičem k tebi, Gospode; velim: Ti si utočište moje, deo moj na zemlji živih. Čuj jadikovku moju, jer se mučim veoma. Izbavi me od onih koji me gone, jer su jači od mene. Izvedi iz tamnice dušu moju, da slavim ime tvoje. Oko mene će se okupiti pravednici kada mi učiniš dobro.

Tebi, Bogorodice, Vojvotkinji koja se bori za nas, mi, sluge tvoje, uznosimo pobedne zahvalne pesme jer smo se izbavili od zala; no i sada, pošto imaš moć nepobedivu, oslobodi nas od svih opasnosti, da ti kličemo: raduj se, Nevesto nenevestna!

Tropar Svetom knezu Lazaru (glas 3)

Krasotu zaželev slave Božje, u zemaljskom Njemu blagougodio si, i uručeni ti talant, dobrim trudom udvostručio jesi. Njega radi i borivši se do krvi, i otud platu za muke svoje, kao mučenik primio si od Hrista Boga. Njega moli da spase proslavljače tvoje, Lazare.

Tropar Svetim srpskim mučenicima (glas 8)

Zbog vernosti Bogu i Božijoj pravdi, postradaste telom, zemlja se rastuži, al’ spasoste duše, nebo se veseli; a preci se vaši raspevaše nebom, na kapiji raja sretoše vas s pesmom: „Imena su vaša u knjizi večnosti, ulazite u raj deco besmrtnosti.“ Mi na zemlji rod vaš kličemo vam uglas: mučenici novi molite se za nas.

Molitva Bogorodici

O Presveta Gospođo, Vladarko Bogorodice! Ti si uzvišenija od svih Anđela i Arhanđela, i dragocenija od svekolike tvorevine; ti si pomoćnica onima kojima je nepravda učinjena; ti si nada beznadežnima; ti si zastupnica ubogih, uteha ožalošćenih, hraniteljka gladnih, odeća nagih, isceljenje bolnih, spasenje grešnih. Ti si pomoć i zaštita svim hrišćanima! O, svemilostiva Gospođo, Djevo Bogorodice, Vladarko, milošću svojom spasi i pomiluj blagoverni pravoslavni rod naš i sav rod srpski; spasi, Gospođo i pomiluj sluge tvoje: najsvetijeg patrijarha našeg Irineja, visokopreosvećene mitropolite, arhiepiskope i episkope, i sav sveštenički i monaški čin; blagoverne članove uprave, vojenačalnike, gradonačalnike, hristoljubivu vojsku i sve pravoslavne hrišćane; i sav rod srpski. Zaštiti ih časnom rizom svojom i umoli, Gospođo, Hrista Boga našeg, koji se iz tebe ovaplotio bez semena, da nas svojom višnjom silom naoruža protiv nevidljivih i vidljivih neprijatelja naših. O, svemilostiva Gospođo, Vladarko Bogorodice, podigni nas iz dubine grehovne i izbavi nas od gladi, pogibije, zemljotresa, pomora i potopa, od ognja i mača, od najezde tuđinaca i međusobnog rata i raspri, od napada vražjih i škodljivih vetrova, od smrtonosne rane i svakog zla. Podaj, Gospođo, mir i zdravlje slugama tvojim, svim pravoslavnim hrišćanima i svom rodu srpskom, i prosveti im um i oči srca na spasenje. I udostoj nas, grešne sluge tvoje, carstva Sina tvog, Hrista Boga našeg. Jer je moć njegova blagoslovena i sveproslavljena, sa Bespočetnim Ocem njegovim i sa Presvetim, Blagim i Životvornim Duhom njegovim, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitva Gospodu Isusu Hristu

Gospode, Bože silâ, Bože spasenja našeg, Bože koji sam činiš čudesa, pogledaj milostivo i snishodljivo na svoje smirene sluge i čuj nas čovekoljubivo i pomiluj. Evo, naši se neprijatelji skupiše protiv nas, da nas unište i da razore svetinje naše. I Ti, koji sve znaš, znaš da su nepravedno ustali na nas, i da se ne možemo odupreti njihovom mnoštvu ako nam ti ne pomogneš. I ovako grešni i nedostojni, kajući se, sa suzama Ti se molimo: pomozi nam, Bože Spasitelju naš, i izbavi nas radi slave imena tvog, da ne bi rekli neprijatelji naši: „Gle, ostavio ih je Bog, i nema Onoga ko ih izbavlja i spasava“, nego da poznaju svi narodi da si Ti Bog naš, a mi deca tvoja, uvek zaštićavana tvojom vlašću. Pokaži nam, Gospode, milost tvoju, da bi se i na nas primenile reči koje je Mojsije rekao Izrailju: „Budite odvažni, stojte, i videćete spasenje Gospodnje, jer će se Gospod boriti za vas“. Daj nam dobro znamenje, da vide svi koji mrze pravoslavnu veru našu i nas, da se posrame i smire. O Gospode Bože naš, Spasitelju, Snago, Nado i Zastupništvo naše, ne pomeni bezakonja i nepravdu naroda tvog, i ne okreni se od nas u gnevu svome, nego milostivo i snishodljivo poseti svoje smirene sluge. Dođi nam u pomoć i razruši lukave namere onih koji nam zlo misle; sudi onima koji nas vređaju, i pokori one koji se protiv nas bore; obrati njihovu nečistu drskost u strah i bekstvo. Oprosti grehe onima kojima si dodelio da u borbi polože živote svoje za Veru i Otadžbinu, i daj im neraspadljive vence u dan pravednog Suda tvog. Jer si Ti Zastupnik, Pobeda i Spasenje svih onih koji se nadaju u Tebe, i Tebe slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

+ + +

Ovde možete skinuti molitvu kao pdf file – klikni na link za download: Molitva za spas Srbije Molitveno pravilo za spas srpskog naroda osobito na Kosovu i Metohiji

Ko hoće više od ovoga, može, po sopstvenom nahođenju, uključiti u ovo pravilo i neke druge psalme (na primer: 33, 34, 43, 63, 73, 82), ili neki akatist (recimo: “Svemogućem Bogu pri najezdi iskušenja”) ili se moliti na brojanice – “Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, (ili: Presveta Bogorodice) spasi srpski narod i zemlje od svakog zla.”

Izvor: Svetosavlje.org