IMUNOSTIMULATORI

Najbolja hrana za imunitet. Koja hrana i kako deluje kao imunostimulans. Koje nutritivne vrednosti su nam neophodne za dobar imunitet.

Snažan, visoko funkcionalan imunološki sistem je kamen temeljac zdravlja, on pobeđuje u borbi protiv bolesti i infekcija i omogućava vam da se oporavite brzo ako se razbolite. Za jačanje imunološkog sistema potrebna vam je raznovrsna hrana koja obezbeđuje prirodan izvor vitamina, minerala i fitonutrienata (jedinjenja koja se nalaze u biljkama i učestvuju u borbi protiv bolesti). Svi ti hranjivi sastojci u kombinaciji omogućavaju normalan odgovor imunološkog sistema u borbi protiv bolesti.

Najbolja hrana za imunitet - prirodni imunostimulatori

Osim pravilne ishrane studije pokazuju da redovna vežba, čak i vrlo jednostavna kao brzi hod od 30 minuta može poboljšati zaštitnu funkciju. Odžavanje odgovarajućeg kvaliteta sna  takođe može pomoći.

Hrana koja se preporučuje za jačanje imunološkog sistema obuhvata:

Citrusno voće za imunitet

Većina ljudi uzima veće količine vitamina C nakon što dođe do prehlade i gripa. Vitamin C ima bitnu ulogu u održavanju funkcije imunog sistema. Smatra se da vitamin C utiče na povećanu proizvodnju belih krvnih zrnaca koje su ključne za borbu protiv infekcija.

Popularni citrusi uključuju:

  • Grejpfrut
  • Narandže
  • Mandarine
  • Limun
  • Limetu

Skoro svi citrusi su veoma bogati vitaminom C. Naš organizam ne poseduje mehanizme koji učestvuju u sintezi vitamina C, takođe ne može ni skladištiti značajne količine ovog vitamina, zbog toga je od velike važnosti povećati dnevni unos vitamina C za adekvatno odžavanje zdravlja.

Crvene paprike

Ako mislite da agrumi imaju najviše vitamina C od bilo kojeg voća ili povrća, varate se. Ista količina  crvene paprike sadrži dvostruko više vitamina C od citrusa. Crvene paprike su takođe dobar izvor beta karotena. Pored uticaja na jačanje imunološkog sistema, vitamin C može pomoći u održavanju zdrave kože. Beta karoten pomaže u održavanju zdravlja kože i očiju.

Brokoli za jači imunitet

Brokoli su izuzetno dobar izvor raznih vitamina i minerala. Brokoli je zdrava hrana niske nutritivne vrednosti, odličan izvor izvor vitamina A, C i E kao i folne kiseline, gvožđa i kalcijuma, bogat antioksidansima i vlaknima, brokoli je jedno od najzdravijih povrća koje možete staviti na vaš sto. Postoje određeni dokazi da je kuvani brokoli čak hranljiviji od svežeg, pa su pripreme u kuhinji prava blagodet, pripremajte ga isključivo na pari, dodajte mu par kapi limunovog soka i prelijte maslinovim uljem.

BioImunitet biljne kapi za imunitet i jačanje imuniteta

Beli luk

Beli luk se nalazi u skoro svakoj kuhinji na svetu. Beli luk obično koristimo samo kao začin koji popravlja ukus naših jela, ali je neophodan i za naše zdravlje. Još su starije civilizacije prepoznale vrednost belog luka u borbi protiv  raznih infekcija. Beli luk može takođe pomoći u snižavanju krvnog pritiska i usporavanju ateroskleroze. U osnovi, visoke koncetracije jedinjenja sumpora kao što je alicin imaju ulogu u jačanju imunološkog sistema. Beli luk je najbolje konzumirati u svežem stanju. On snižava nivo lošeg holesterola i sprečava zgrušavanje krvi a pokazalo se da ima i antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Beli luk i Ehinace su najbolji prirodni antibiotik i brzo podižu imunitet. Ehinacea je glavni sastojak BioImunitet kapi zbog čega su one tako uspešne kod podizanja imuniteta.

Spanać

Spanać je izuzetno zdrava namirnica zbog čega češće treba biti na našem jelovniku. Spanać ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, bogat je gvožđem i vitaminima C, A i K, dobar je izvor folne kiseline, mangana, magnezijuma i vitamina B2. Takođe sadrži brojne antioksidanse i beta karoten, što može pozitivno uticati u borbi protiv infekcije. Lagano kuvanje poboljšava apsorpciju vitamina A i dozvoljava da se ostali hranljivi materiji oslobađaju od kompleksa sa oksalnom kiselinom i lakše se apsorbuju.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Pečurke

Pečurke, a posebno medicinske pečurke kao što su Šitake, Kordiceps, Reiši imaju polisaharide koji deluju kao imunostimulansi. Klinički je dokazano povoljno delovanje medicinskih biljki na imunitet. Neke od njih imaju i antikancerogeno delovanje. Treba ih koristiti u vidu supa i potaža. Mogu se koristiti i domače divlje pečurke koje se beru u šumi. Industrijski šampinjoni nemaju lekovita svojstva.

Šitake pečurke su deo Golden Sweden Bittera koji jača imunitet kod starijih osoba.

Milan Popović