BIKOVA KRV MADJARSKE

Koja su to najbolja vina Madjarske i gde se nalaze glavne vinske regije u Majdarskoj. Koja madjarska vina treba probati i zašto. Vinska mapa Majdarske

 

Koja su to najbolja vina Madjarske? Kada spominjemo mađarska vina, Tokajac je svakako na prvom mestu. Međutim, ima još mnogo neotkrivenih stvari. Ovim tekstom pokušavamo da vam pružimo slast mađarskih „nektara“.

Mađarska je oduvek bila poznata po svojim slatkim vinima, koja se proizvode u regiji Tokaj, u severoistočnom delu države. Tokajac (Tokaji Aszú) je bio izbor svih vladara od Luja XIV-og, preko Betovena do Petra Velikog. Sigurno ste čuli izreku vezanu za Tokajac – „Vino kraljeva, kralj vina“.

Da li znate, da se regija Tokaj i grožđe od koga se pravi vino, spominje u mađarskoj himni?

Madjarska vina - Najbolja vina Madjarske i glavne vinske regije u Majdarskoj

Za vreme komunizma, proizvodnja vina je nacionalizovana i mnoge plantaže grožđa su žrtvovane radi većih prinosa i proizvodnje „Bikove krvi“ (Bikavér). Gore spomenuta, dva najpoznatija mađarska vina, neće vam dati kompletnu sliku vinske karte Mađarske, koja je u poslednjih par godina sve raznovrsnija i šarenija. Na pogodnim područjima sve je više vinarija i vinskih kuća, koje nude dobra i kvalitetna vina.

Poznavanje mađarskih vinskih regija, sigurno će vam pomoći oko odabira za najbolja vina Madjarske i vašeg odgovarajućeg vina. Zvanično postoje 22 vinske regije, od kojih su najznačajnije: Tokaj, Kunšag, Čongrad i Hajos-Baja, Eger, Vilanj i Seksard.

Vinska mapa Madjarske - vinski regioni u Madjarskoj za najbolja madjarska vina

Tokaj, koji se nalazi na severoistočnom delu Mađarske, u podnožju karpatskih planina, poznat je po slatkom vinu zvanom Tokaji Aszú, a takođe i po Furmint-u, „Listu lipe“ (Hárslevelű) i moskatelu.

Eger, regija na severu Mađarske, proizvodi elegantna vina poput „Bikove krvi“ (Bikavér). Ako želite da probate najfinije i najbolje varijante Bikove krvi, potražite bocu sa etiketom „Bikavér Superior“, koja je izdata po najnovijim zakonima mađarske države. Vina egerske regije nemaju karakter crvenih vina sa juga, ali su elegantna i kompleksna na najbolji mogući način u poređenju sa Burgundijom. Najbolji način i vreme za degustaciju mađarskih crnih vina jeste „Festival Egri Bikavér„, koji se održava u julu mesecu, gde možete probati najbolja vina Madjarske i gde se možete sresti sa velikim brojem izlagača i proizvođača, uz dobru mezu i zvuke mađarske muzike.

Kunšag, Čongrad i Hajoš-Baja regije nalaze se na južnom delu države, između reke Dunava i Tise, u predelu koji je poznat pod nazivom velika ravnica. Navedene regije zauzimaju veliku površinu, i samim tim ovde se proizvodi više od polovine vinskih zaliha. Najpoznatija vinarija ove regije, Frittmann, ujedno i vinarija 2007. godine u Mađarskoj, doprinela je porastu proizvodnje u ovim regijama. O vinariji Frittmann biće reči u daljem tekstu.

Ako je Eger mađarska Burgundija, u tom slučaju je Vilanj mađarski Bordo. Vilanj (Viljan) spada u najjužniju i ujedno najtopliju vinsku regiju Mađarske, gde se proizvode najbolja i najkarakterističnija crna vina. Bordovske vrste vina, kao što su Cabernet Sauvignon i Merlot, imaju ključnu ulogu u ovoj regiji, ali nemojmo zaboraviti ni Cabernet Franc koji je „ime za sebe“! Portugieser je takođe bitna sorta, grožđe od koga se pravi je drugo na listi po količini proizvodnje, naravno posle Cabernet Sauvignon-a.

Na severnom delu regije nalazi se grad Seksard, koji je u večitoj borbi za krunu najbolja vina Madjarske sa svojim južnim rivalima, za najfinije crno vino. Svakog oktobra organizuje se festival crnog vina u Vilanju, gde možete degustirati crna vina iz svih regija, uz pratnju zanimljivih programa i koncerata.

Da li smo vas zainteresovali i probudili želju za degustacijom vina? Gde da probate najbolja vina Madjarske?

BioGast kapi za želudac gif-728x90

Nadamo se da jesmo izazvali interesovanje za madjarska vina. Dobra vest, jeste, da mnogobrojna mesta u Mađarskoj mogu da vas zadovolje iz ovog aspekta. U Budimpešti, u Kraljevskom dvorcu, godišnje jedanput se održava najznačajniji vinski festival, dok je jezero Balaton, tokom celog leta, okruženo mnogobrojnim manjim festivalima sa svojim mestima za degustaciju. Ako ste u Budimpešti, ne propustite malo degustacije u Faust vinskom podrumu, večeru u Bock Bistro-u gde je listu vina sastavio jedan od najvećih proizvođača „mađarskog nektara“, Jožef Bock, posetite La Boutique des Vins (vinoteka) čiji je vlasnik, mnogo puta nagrađivani, proizvođač vina iz vilanjske regije, Malatinszky.

Obiđite Bortársaság (udruženje vinara), jedno od najvećih distributera vina u državi, sa velikom ponudom u nekoliko prodavnica širom grada ili se prepustite degustaciji po odabiru „Kuće mađarskih vina„, sa ponudom iz svih vinskih regija države!

Izvor: http://rs.gotohungary.com