PRECENJEN TELEFON

XS Max je najveći i najskuplji Ajfon koji je nedavno predstavljen, pa njegova cena dostiže vrtoglavih 1099 dolara. Međutim, cena njegove izrade više je nego duplo jeftinija.

 

Tehnološki gigant Epl (Apple) nedavno je predstavio čak tri nova pametna telefona, od kojih je jedan ne samo njihov najveći nego i najskuplji model do sada.

najskuplji ajfon

Uređaj iPhone XS Max ima 6,5 inča i Super Retina displej uz koji ide pozamašna cena od 1099 dolara, ali iznos potreban za njegovu izradu je više nego upola niži.

TechInsights, firma iz Otave, rastavila je iPhone Max na delove i izračunala da cena njegove izrade iznosi oko 440 dolara, prenosi Metro. Epl je odbio da komentariše ovu računicu.

Najskuplji deo novog pametnog telefona je displej, čija je cena 80 dolara, dok je sličan ekran prošlogodišnje iPhone desetke koštao 77 dolara.

Drugi troškovi koji su se povećali su procesor i čipovi, prvenstveno zbog korištenja nove tehnologije Intela i tajvanskog partnera Semiconductor Manufacturing Co Ltd koja bi trebala poboljšati performanse istovremeno koristeći jednako prostora.

Epl je nove telefone iPhone XS i XS Max nazvao najizdržljivijim ikad, rekavši da imaju “najizdržljivije staklo ikad u pametnom telefonu”. Ipak, raspadnu gotovo u trenutku kad padnu na beton, sudeći prema testu koji je proveo SquareTrade.

To će za vlasnike biti još jedan problem, s obzirom na to da popravak displeja košta oko 430 dolara. U testu su oba telefona bacili s dva metra visine na pločnik i oba su se odmah razbila. Doduše, oba telefona su “preživela” potpuno uranjanje u vodu.

Izvor: Index.hr