VERA U SVETU VOLJU BOŽIJU

Istinita priča iz života svetog Serafima Virickog, koji i dan danas pomaže svakom ko mu se sa verom obrati. „Ne kako ti hoćeš, nego kako Bog da!“

 

Jednom prilikom vozeći se u kočiji, ugledni gospodin ugleda seljaka gde sedi na pločniku i plačući govori:

„Ne kako ti hoćeš, nego kako Bog da!“

kako bog da

Kočijaš prošapta: „Vidi, kako je od ranog jutra pijan“.

Gospodin mu reče da zaustavi kočije i pozva seljaka da sazna šta se dogodilo. On mu odgovori da u selu ima starog oca i sedmoro dece. Svi su bolesni od tifusa. Hrane je nestalo, a susedi ih zaobilaze bojeći se zaraze i jedino što im je ostalo je konj. Otac ga je poslao u grad da proda konja i kupi kravu da s njom prežive zimu i ne umru od gladi. Prodao je konja, ali kravu nije kupio, novac su mu uzeli razbojnici. I onda je seo pored puta, plakao i kao molitvu ponavljao: „Ne kako ti hoćeš nego kako Bog da! Ne kako ti hoćeš nego kako Bog da!“.

Gospodin je postavio seljaka pored sebe u kočije i rekao kočijašu da vozi na pijacu. Kupio je tamo dva konja, dobru kravu muzaru, taljige (teretna kola), i napunio ih do vrha hranom. Privezao je kravu za taljige, uzde je dao seljaku i rekao mu da što pre pođe kući. Seljak nije verovao koja sreća ga je snašla a gospodin mu je rekao: „Ne kako ti hoćeš, nego kako Bog da!“ Prekrstio se seljak, proslavio Boga i pošao kući.

A gospodin se vratio svome domu. Reči seljaka su ga toliko dirnule u srce da je hodajući po sobama išao i naglas ponavljao: „Ne kako ti hoćeš nego kako Bog da! Ne kako ti hoćeš nego kako Bog da!“

Odjednom, dolazi mu njegov lični berberin, koji je tog dana trebalo da ga obrija i ošiša, pada mu pred noge i kajući se viče: „Oprosti gospodine! Nemoj me pogubiti! Otkud znaš! Demon (bes) me je prevario! Molim te Hristom Bogom smiluj se!“

I u jednom dahu je, zbunjenom i zatečenom gospodinu, iskreno bez okolišanja, rekao da je došao sa namerom da ga opljačka i zakolje. Videći njegovo bogatstvo, odavno je on to mračno delo zamišljao a sad je rešio da ga učini. Stojeći sa nožem iza vrata, odjednom je čuo kako gospodin govori: „Ne kako ti hoćeš, nego kako Bog da!“.

Obuzeo ga je strah i shvatio je da gospodar sve zna, a nije mu bilo jasno kako. Tada je pao pred njegove noge i molio za oproštaj.

Gospodin ga je saslušao, nije pozvao policiju i pustio ga je da ode u miru. Potom je seo za sto i zamislio se, eto, da nije bilo nesrećnog seljaka koga je sreo usput i njegovih reči „Ne kako ti hoćeš, nego kako Bog da!“ sada bi ležao mrtav, prerezanog vrata.

Osvrnuo se na svoj život. Kako je počeo kao prosti dečak prodavac, a kasnije postao vlasnik velike trgovine krznom, napravio ogromno bogatstvo i postao milioner. I odlučio je da sve ove milione prepiše crkvama i siromašnim ljudima, i otišao je u manastir i tamo primio monaški postrig. Mnogim poslušanjima i molitvama dostigao je duhovne visine i to takve da ga je Gospod darovao darom prozorljivosti, da bi se mnogi kroz njega spasli i mnogi obratili veri. Na hiljade ljudi su počeli da mu dolaze i postao je poznat po celoj Rusiji. I mi ga znamo, poštujemo i ljubimo, pošto i posle svoje blažene končine on pomaže svakom koji mu se sa verom obraća.

Njegovo ime je prepodobni Serafim Viricki, koji je celog svog života učio da se veruje svetoj volji Božjoj u kojoj je čoveku milost i spasenje.

Sveti Serafime moli Boga za nas!