SAVREMENA ŽELEZNICA

Svetska premijera na severu Nemačke – vozovi s pogonom na vodonik počeli su da saobraćaju ove sedmice. Voz na vodonik sigurno će biti prava atrakcija na nemačkim prugama.

 

Lepo izgleda – novi „Coradia iLint“ francuske firme Alstom. Spolja plav, iznutra plavo-siv, kao i većina privatnih vozova koji već nekoliko godina saobraćaju po nemačkim prugama. Pa ipak postoji jedna velika razlika između ovog i sličnih modela.

voz na vodonik

Dok većina vozova na regionalnim prugama koje nisu elektrifikovane danas kao pogonsko gorivo koristi dizel, ovaj plavi Alstomov voz ide na struju koja nastaje oksidacijom vodonika.

Alternativa dizelu

Premijera je bila u nedelju, a od juče prvi takav voz na vodonik saobraća na severu Nemačke.

Tehnički, ovaj novi voz zasnovan je na svom „starijem bratu“ – onom na dizel. Ali, on na krovu ima rezervoare za vodonik i gorionike. U njima se vodonik direktno pretvara u električnu energiju koja pokreće dva elektromotora. Umesto ugljen-dioksida, čađi i mikročestica, iz gorionika izlazi samo vodena para. Uz to, u dve teške baterije se i skladišti višak električne energije iz gorionika, ali i ona koja nastaje kočenjem. I još jedna važna i pozitivna novina: ovaj voz je mnogo tiši.

Skrivena mana

Stručnjaci smatraju da je vodonik idealno pogonsko gorivo kada je reč o ekologiji. Pruga kojom će saobraćati ovaj voz nije elektrifikovana i njome su do sada saobraćali samo dizel-vozovi.

Iako Alstom naglašava da je „iLint“ izuzetno dobar za ekologiju, borci za zaštitu životne sredine ipak upozoravaju na potrošnju energije prilikom proizvodnje samog vodonika. Tog elementa nema u prirodi i dobija se iz vode, uz veliku potrošnju energije. A ona nije uvek iz obnovljivih izvora.

Alstom priznaje da će u početku za svoje vozove da koristi vodonik koji nastaje kao nusproizvod u industriji. Kako izveštava javni servis NDR, vodonik se trenutno na sever Nemačke doprema u cisternama iz Holandije, ali ubuduće bi trebalo da se proizvodi u Bremerferdeu, dakle u neposrednoj blizini pruge kojom saobraća voz. Osim toga, energija za proizvodnju vodonika ubuduće bi trebalo da se dobija uz pomoć vetro-elektrana, najavljuju u Alstomu.

Nedostatak pumpi

Nedostatak pumpi za proizvodnju vodonika za sada je glavni problem ovog novog pogona. I u pokrajini Hesenu, u centralnoj Nemačkoj, već razmišljaju o regionalnim vozovima na takav pogon, a pokrajinske vlasti subvencionišu i izgradnju pumpe u industrijskom parku Hehst, na kojoj bi se punili regionalni vozovi koji saobraćaju po okolini Frankfurta na Majni.

Po nalogu pokrajinskog preduzeća za regionalni saobraćaj Donje Saksonije LNVG, prva dva voza na vodonikov pogon voziće u sklopu Preduzeća za železnički i regionalni saobraćaj EVB. Alstom namerava da do kraja 2021. isporuči još 14 takvih vozova. Njima će EVB zameniti svoje dosadašnje kompozicije. Cena voza je oko 80 miliona evra. „To je dobro investiran novac“, kaže ministar privrede i saobraćaja Donje Saksonije Bernd Althuzman.

Do 1.000 kilometara vožnje

U dva rezervoara staje po 90 kilograma vodika. Rezervoar može da se napuni za 15 minuta, a pritisak u njemu je 350 bara (35 MPa). Pumpu za vodonik Alstom je izgradio i u Mindenu u Donjoj Saksoniji. Uz maksimalnu brzinu od 140 kilometara na sat „iLint“ bi s jednim punjenjem trebalo da može da pređe 800 do 1.000 kilometara.

I druge nemačke pokrajine zainteresovane su za vozove na vodonik pogon. Alstom je osim toga u pregovorima i s drugim evropskim i severnoameričkim zemljama. Koncern želi da, po mogućnosti, prodaje kompletan paket koji obuhvata isporuku vozova, njihovo održavanje i snabdevanje vodonikom.

Izvor: DW.com