U ČAST SRPSKE JOVANKE ORLEANKE

Dan kad je čuveni voz čekao slavnu heroinu. Orijent ekspres kasnio je samo zbog Milunke Savić i to se dogodilo na beogradskoj železničkoj stanici 1928. godine.

 

U Francuskoj je u to vreme obeležavana deseta godišnjica savezničke pobede u Prvom svetskom ratu. Za tu priliku poslat je voz za Beograd kako bi prevezo srpske zvaničnike pozvane da učestvuju u proslavi.

orijent ekspres kasnio

Ukrcavali su se generali, političari, bivši vojnici… Francuski ambasador, koji je prisustvovao ispraćaju, slučajno je na peronu video Milunku Savić. Stajala je pored voza i ispraćala pogledom svoje ratne drugove. Začuđen, upitao je zašto i ona ne ide na ovo putovanje.

,,Ja za to nemam novca“, skromno je odgovorila Milunka.

Njegova ekselencija kao i okupljeni građani to nisu mogli da dozvole.

Ispred njih je stajala velika Milunka Savić. Žena sa najviše ordenja u istoriji ratovanja. Heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“. Ranjavana u borbama devet puta. Ti isti Francuzi su je zbog neizmerne hrabrosti prozvali „srpska Jovanka Orleanka“ i dodelili čak dva ordena Legije časti.

Nije bilo prostora za oklevanje. Prisutni su brzo prikupili novac. Ambasada Francuske je obezbedila potrebnu dokumentaciju.

Orijent ekspres je za to vreme stajao mirno. Svi putnici, glavešine i generali su sedeli u vozu i čekali. Niko se nije bunio. Znali su da bez Milunke putovanje nije pravo. Da bez nje i ne mogu da krenu.

Mnogo vozova je od tada prtutnjalo Beogradom. Orijent ekspres juri svetom, ali jednom je, samo jednom zastao i sačekao, i to srpsku heroinu Milunku Savić!