PALAČINKE SIZET

Svetski poznata verzija palačinki, tzv. palačinke Sizet, nastala je krajem 19. veka u Parizu, kada je mladi kuvarski pomoćnik Žak dobio priliku da ugosti mladu glumicu Suzan Rajhenberg, poznatu kao Sizet.

 

Iako su glumica i njeno društvo poručili samo šampanjac, Žak je pripremio palačinke zlatne boje sa čudesnim prelivom i poslužio ih kao „Crêpes Suzette“. Kao nagradu, od glumice je dobio poljubac.

palačinke sizet

Sastojci:

Za palačinke
100 grama brašna
2 jaja
200 mililitara mleka
rendana kora jedne pomorandže
30 grama šećera u prahu
50 grama putera

Za sos
150 mililitara soka od ceđene pomorandže
rendana kora jedne pomorandže
sok od jednog limuna
iseckana pomorandža
30 grama šećera
30 mililitara likera od pomorandže
30 mililitara brendija ili konjaka
50 grama putera

Način pripreme:

Sipajte brašno u posudu i u sredini napravite udubljene. Umutite jaja, dodajte mleko i vodu i sipajte u udubljenje u brašnu. Uz pomoć viljuške dobro promešajte da dobijete homogenu masu. Dodajte koru narandže i šećer i dobro promešajte. Dodajte 30 grama otopljenog putera.

U tiganju ispecite palačinke na preostalom puteru, a zatim ih slažite jednu preko druge tako da između njih bude papir za pečenje.

Pomešajte sve sastojke za sos, osim putera i alkohola. Dodajte polovinu količine alkohola. U velikom tiganju zagrejte puter, a zatim dodajte smesu za sos.

U tiganj sa sosom stavite palačinku tako da je sos prekrije, a zatim je savijajte na četvrtine. Učinite tako i sa ostalim palačinkama.

Kada su sve palačinke u tiganju i dobro natopljene sosom, vreme je za flambiranje . U poseban mali tiganj sipajte alkohol i zagrejte ga blago na umerenoj temperaturi. Zapalite alkohol dugačkom šibicom i postepeno prelijte preko palačinki. Protresite tiganj dok se plamen ne ugasi.

Palačinke servirajte sa sladoledom od vanile ili šlagom.

Prijatno!