DAN KAD SE RODILA MARIJA

Mala Gospojina ili praznik koji slavi rođenje Bogorodice pokazuje koliko je svako rođenje deteta sveti i čudesan čin, bez obzira u kom trenutku stigao kao dar ljubavi dvoje ljudi.

 

A sad, malo zastanimo u zbrci i šumu našeg zbunjenog i bolesno užurbanog vremena. Joakim i Ana. Dvoje starih ljudi. Prezreni u svojoj sredini koja očekuje obavezan porod. Ne optužuju jedno drugo zbog izolacije u koju su upali. Obraćaju se Bogu. Svako za sebe. I dobijaju nemoguć odgovor. Ipak će dobiti dete!

rođenje bogorodice

Starci čisti kao suza. Vole se. Po pozivu Božijem upućuju se iznad prirode.

Bračna ljubav može biti sveta. Bračna ljubav je sveta. Ona koja će roditi Boga u ljudskom telu rađa se iz braka. Braka skromnih i dobrih ljudi.

Ništa normalnije i tiše od rođenja Presvete Bogorodice. Nikakvi čudesni znaci, sem starosti roditelja. Svako rođenje je čudo. Svako rođenje je sveto. Niko ne zna kakvo se dete rađa i koliko je to rođenje značajno za sudbinu čovečanstva. Bog zna. A mi da čuvamo Tajnu. Svetost braka, svetost rađanja, svetost porodice.

Čudesna je samo ljubav. Ljubav iznad svih socijalnih kategorija, ljubav i telesna i duhovna, a iznad prirode, ljubav onih koji znaju odakle ljubav dolazi. Ljubav u kojoj čovek predaje sebe Bogu i drugome, bez pametovanja.

Na ovaj dan je ljubav onih čiste vere koji na starozavetnu zakonsku scenu dovode Novi zavet, Zavet Ljubavi, od Boga Ljubavi, donela na svet Presvetu, Prečistu, vrhunac ljudskog roda – nazvanu Marija.

Hvala ti Bože za priliku koju si nam palima i zbunjenima dao. Da se dogodi nemoguće, da Prečista devojka rodi Boga. Bogočoveka, Koji je naš put ka Tebi. Preko Koga prihvataš nas koji ti verujemo kao Decu Tvoju. Zauvek.

Srećan nam praznik najtišeg čudesnog događaja u istoriji – Rođenja Presvete Bogorodice.

Đakon Nenad Ilić