HTC DREAM

Prvi Android telefon izašao je na tržište pre ravno deset godina. Teško je poverovati da telefon koji predstavlja početak pametnih telefona, HTC Dream ili T-Mobile G1 nije izgledao kao današnji pametni telefoni.

 

Telefon je imao kliznu tastaturu i deo ispod ekrana koji je bio veliki i smetao je prilikom korišćenja, nije bilo ni ulaska za slušalice, ni virtuelne tastature. Međutim ovaj debeo i težak uređaj je promenio svet pametnih telefona, i doveo nas do modela koje danas korisimo.

prvi android

Google je objavio HTC Dream 23. septembra 2008. godine, godinu dana nakon prve generacije Apple-ovih iPhone telefona. Dok je snaga iPhone telefona bila u jednostavnom dizajnu i intuitivnom rasporedu, prvi Android telefon je imao jedinstven izgled, bolju kameru i copy/paste opciju. Danas se Android OS koristi na preko 85% telefona.

1. Dokaz da je mogućnost prilagođavanja veoma značajna

G1 se odmah izdvojio time što je imao mogućnost da se prilagođava korisnicima. Za ambiciozne ovo je značilo mogućnost da prave svoje aplikacije, dok su drugi imali mogućnost podešavanja home screen-a po svojoj želi što je predstavljalo početni deo identiteta Android-a. Apple je uhvatio korak sa G1, i naredni iPhone je imao mogućnost postavljanja pozadine na ekranu i rearanžiranja aplikacija u fascikle, ali je G1 ipak pokazao da je mogućnost prilagođavanja kod pametnih telefona veoma važna.

Android telefone nisu prilagođavali samo pojedinci, već su proizvođači mogli da osnovni Android OS urede sa drugačijim temama, dodatnim aplikacijama i funkcijama. Naravno, postojali su i određeni nedostaci ovog sistema. Fragmentacija sistema je postala prepreka brzim ažuriranjima, naročito jer su proizvođači morali da često prepravljaju ta ažuriranja da bi se odgovarali prilgodljivom interfejsu. Potražnja za interfejsom koji je imao Android je počela da raste i to je podstaklo uspeh koji Android ima danas.

2. App market od samog početka

HTC je ipak bolje prošao od Apple-a kada je u pitanju prodavnica aplikacija, iako se iTunes App Store pojavila nekoliko meseci pre G1. U to vreme je postalo jasno da su aplikacije predstavljale budućnost telefona, i G1 je bio spreman za njih. Android Market (kasnije Google Play) je omogućio da vlasnici telefona mogu da opreme svoje telefone igricama, kupovinom ili organizerima.

Android Market je imao razloge za i protiv. Google-ova prodavnica je imala širi izbor aplikacija i bila je otvorena za programere različitih sposobnosti da kreiraju svoje aplikacije. Kao mana se može navesti manja kontrola kvaliteta, zbog postojanja mogućnosti da preuzmete neku lošu ili nebezbednu aplikaciju, a i neke od aplikacija nisu podržavale nova Android ažuriranja.

3. G1 je omogućio da Google bude dostupan i u džepu

Kao prvi android uređaj, T-mobile G1 je omogućio još veću zavisnost od Google online alatki. Snaga iPhone-a je bila u tome što radi sa ostalim Apple hardverom. Prvi iPhone je zapravo bio najneverovatniji iPod koji je Apple ikada imao, s obzirom da je omogućavao pozivanje i imao aplikacije koje su postojale na Mac-u, a u isto vreme bio skoro identičan najboljem muzičkom plejeru.

Google se rešio za drugačiji pristup i fokusirao se na ekosistem koji se bazira na njihovom stalno rastućem softveru. Telefon je omogućavao da imate pristup Google search-u sa uređaja koji staje u džep, a pored toga i Gmail i aplikaciju Google maps. Na iPhone-u je postojala aplikacija za mape, ali kada je Apple 2012. godine kreirao inicijalno inferiorniju Apple Maps aplikaciju, prestali su da koriste Google. Sa Android-om su ove mape bile znatno bolje integrisane i jednostavnije za korišćenje. Ovo je za Google značilo da su se korisnici mogli osloniti na Google proizvode bilo gde.

4. Bio je preteča mnogim dizajnerskim rešenjima

Prvi Android telefon je imao QWERTY tastaturu i dosta dugmića, ali izbor je bio jednostavan. Telefon je imao za cilj da kupcima predstavi kako „Google phone“ treba da radi, i da developerima aplikacija ponudi nešto na čemu mogu da rade, tako da bi sledeći Android imao jaču podlogu. Neko vreme nakon toga su izašli Motorola, Samsung, LG, i novi HTC telefoni.

Armija Android telefona je izašla sa različitim karakteristikama, kamerama i veličinama ekrana. Bez prvog Androida koji je služio kao test, tržište ne bi ugledalo Motorola Droid, koji je označen kao prava alternativa za iPhone, HTC Evo 4G (prvi 4G telefon), prvi Samsung Galaxy Note sa S Pen-om ili Google Pixel 3 koji će se ubrzo pojaviti na tržištu.

5. Magija HTC-a je napravila mesto za Pixel

HTC je bio mali tajvanski proizvođač koji je težio da bude globalni brend među gigantima kao što su bili Samsung i Motorola. Međutim, G1 im je dao šansu da uđu na svetsko tržište i ostvare vezu sa Google-om. Nakon njega, izašli su Google Ion, HTC Hero i HTC Droid Eris.

Međutim, tek je Nexus One iz 2010. godine telefon sa kojim je HTC načinio veći korak. Nexus One je imao česta ažuriranja i uveo je alternative za interfejs. Od tada, HTC je nastavio da proizvodi neke od najboljih Android uređaja, kao što je na primer prvi Pixel telefon 2016. godine.

6. Pravi Apple-ov rival je postao i jedini

Možda je i najznačajnija uloga HTC Dream telefona bila da bude pravi rival iPhone-u. Sedišta Google-a i Apple-a nalaze se u Silicijumskoj Dolini i udaljena su samo 11 km, a oni su danas najveće tehnološke kompanije u svetu. Bili su ujedno i nove kompanije na tržištu u vreme kada su se uključili u pretrpano tržište koje je su predvodili BlackBerry, Nokia i Windows.

Popularnost iPhone-a se brzo povećala i druge platforme nisu uspele da održe korak s Apple-om. Tada se Android istakao, bio je svež i imao je Google podršku sa kojom je konkurisao Apple-u. T-Mobile G1 je podsticao Apple da stalno inoviraju telefone što je dovelo do boljih kamera, mapa, copy/paste opcije i mnogim drugim inovacijama.

Google je uspeo u tome, tako da nije postigao samo da se takmiči sa Apple-om, već i da telefoni sa Androidom budu zapravo jedini rivali Apple telefonima, dok su svi ostali nestali, uključujući čak i Windows Phone platformu tako moćnog IT giganta kao što je Microsoft.

Izvor: PCpress.rs