DEJSTVO GOVEĐE MASTI

Zdrava alternativa masti koja može da se koristi za prženje i kuvanje je goveđi loj. Ova prirodna materija odličan je izvor mnogih hranljivih tvari, zbog čega ima fantastične zdravstvene prednosti, od kojih neke zaista iznenađuju.

 

Naučne studije sve češće pokazuju da je svinjska mast zdravija od industrijskog ulja, u skladu sa dovoljno istraženom činjenicom da je ljudima potrebno najmanje 50 odsto zasićenih masti kako bi srce bilo što zdravije.

goveđi loj

Upravo je goveđi loj jedna od takvih tvari. Bogat je vitaminom D koji podstiče jačanje kostiju, ali u njemu takođe ima i niacina, vitamina B6, B12 i K2, selena, gvožđa, fosfora, kalijuma i riboflavina.

Moguće je navesti deset zdravstvenih koristi koje goveđi loj može da pribavi ljudskom organizmu, od kojih neke predstavljaju pravo iznenađenje.

1. Sadrži zdrave masti

Prva zdravstvena korist goveđeg loja je sadržaj zdravih masti. On je bogat zasićenim mastima, ali su one u ovom slučaju zdrave za srce. Visok sadržaj zasićenih masti u goveđem loju je ono što ga čini idealnim za proces kuvanja. Ove masti su otporne na visoke temperature i ne formiraju slobodne radikale dok su izložene toploti. Dakle, za sve one koji kuvaju na mast, goveđi loj bi mogao da bude pravi izbor.

2. Podstiče gubitak težine

Za ne verovati je, ali goveđi loj može pomoći u regulaciji telesne težine. To je moguće zbog prisustva konjugovane linolne kiseline (CLA) koja može da sagori masti. Zaista, dodavanjem goveđeg loja u kuvanje potpomaže se u izgradnji idealne telesne težine. Pošto je reč o zasićenim mastima, konzumiranjem goveđeg loja se mogu zadovoljiti dnevne potrebe pa se ovaj loj može koristiti kao alternativa kokosovom ulju ili puteru.

3. Sadrži vitamine

Prisustvo masti u goveđem loju dovodi do apsorpcije rastvorljivih vitamina A, D, E i K. Zbog toga je on odličan u pomaganju efikasne absorbcije hranjivih sastojaka. Njime se mogu pribaviti zdravstvene prednosti vitamina A, kao što su sprečavanje makularne degeneracije oka ili vitamina K koji pomaže jačanju kostiju.

4. Jača energiju

Ako je nekome potrebno više energije za obavljanje mnogih aktivnosti, preporuka je da se osim redovnog vežbanja i konzumiranja proteinske hrane uvrsti i goveđi loj u ishranu. Prisustvo zasićenih masti u ovom loju obezbediće odlične zalihe energije potrebne ljudskom telu, pa je njegovo prisustvo u kuvanju namirnica neophodno.

5. Sprečava nastanak slobodnih radikala

Sledeća zdravstvena korist goveđeg loja je u sprečavanju slobodnih radikala. Ovo se dešava zbog prisustva vitamina E koji ima ulogu u smanjenju oštećenja slobodnih radikala, upale i usporava proces starenja. Kao rezultat, goveđi loj će stvoriti zaštitu od raka i srčanih bolesti, ali i podsticati jačanje imuniteta čime će se efikasno sprečavati bolesti.

BioBalsam krema za fisure i fistule

6. Sprečava rak

Iznenađujuće je da goveđi loj može da spreči rak. Ovo njegovo svojstvo potvrđeno je prisustvom CLA, koja može da pomogne u borbi protiv raka dojke, creva i kostiju. Na osnovu istraživanja koje je sprovelo Odeljenje za ćelijsku biologiju i humanu anatomiju Univerziteta Dejvis iz Kalifornije pokazalo se da je goveđi loj sprečio razvoj metastaze tumora dojke.

7. Sprečava grčeve

Većina žena pati od grčeva tokom PMS-a. Goveđi loj je materija koju treba uzeti u obzir, jer prisustvo vitamina E u njemu može pomoći u smanjivanju gladi, anksioznosti i grčeva. Takođe, goveđi loj uspešan je u smanjenju trajanja menstrualnih bolova i gubitka krvi tokom onih dana.

8. Podstiče zdravlje kože

Iznenađujuće je i to što goveđi loj može da učini kožu zdravijom. To je zbog prisustva zasićenih masti, jer su zasićene masne kiseline u stanju da izgrade blokove zdravih kožnih ćelija, što ih čini važnim nutrijentom za reparaciju i regeneraciju kože. Da bi se dobili ovakva korist, sve što treba da se uradi je konzumiranje masnog goveđeg mesa ili nanošenje goveđeg loja na kožu.

9. Promoviše zdravu kosu

Osim što se goveđi loj može koristiti u svrhu boljeg zdravlja i kvaliteta kože, sposoban je i da kosu učini zdravijom, opet zahvaljujući prisustvu vitamina E koji deluje kao antioksidant. Kao rezultat toga, on sprečava oštećenje kose i stimuliše bolju cirkulaciju vlasišta.

10. Vlaži telo

Kao što je već rečeno, goveđi loj može da učini kožu zdravijom, a osim popravljanja zdravlja našeg najvećeg organa, on može da deluje i kao podmazivač tela. Goveđi loj odlično asistira u vlaženju kože, koja posle nanošenja ima veoma glatku i sjajnu teksturu. Zbog mirisa koji loj ima, moguće ga je kombinovati sa nekim od esencijalnih ulja kao što su pepermint ili lavanda.