ISKUSTVO DUGOVEČNIH JAPANKI

Žene u Japanu poslednjih 25 godina drže svetski rekord kao žene s najdužim životnim vekom, a u proseku žive 84 i po godine. Uz to, gotovo nikada se ne goje. Koja je tajna njihove dugovečnosti i mladolikosti?

 

Japanska spisateljica Naomi Morijama autorka je knjige „Japanese Women Don’t Get Old or Fat“ (Japanke ne stare i ne goje se) u kojoj su otkrivene tajne dugovečnosti i večne mladolikosti „čudesnih“ Japanki. Žene u Japanu hrane se izrazito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija.

žene u japanu

Njihova prehrana većinom se sastoji od riba, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i antiejdž učinak zbog čega Japanke uvek izgledaju mladoliko.

Naomi Morijama u knjizi otkriva pet tajni Japanki koje se nikada ne debljaju i žive najduže.

1. Žene u Japanu gotovo uvek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, činije pirinča, kuvanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 odsto od ukupne konzumacije ribe na svetu, a čine samo dva posto svetske populacije.

2. Hrana se lagano kuva ili griluje, a umesto hleba Japanke jedu pirinač. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu sir, alge, supa, mladi beli luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Pirinač jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.

3. Slatki deserti su retkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvek je reč o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače, ali su jednostavno svesne posledica i štetnih nuspojava slatkiša za zdravlje.

4. Roditelji u Japanu uče svoje decu da jedu polako i da cene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune činiju do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

5. Telesne vežbe su deo dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pešačenju, zaključuje Naomi Morijama u svojoj knjizi.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Izvor: Zadovoljna.hr