HUMANITARNA MANIFESTACIJA

Tradicionalna humanitarna akcija „ČUTI I RAZUMETI“ se od 2012. godine održava krajem septembra povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba.

 

U petak 21. septembra ova akcija je održana po sedmi put, a ove godine mesto održavanja akcije je bilo Lutkarsko pozorište u Nišu.

čuti i razumeti

Uz pomoć velikog broja prijatelja, Audiovox je pokrenuo ovu akciju sa ciljem da deci sa oštećenim sluhom pokaže da su sastavni deo ovog društva i da se skrene pažnju javnosti na njihove probleme i potrebe.

Kao i prethodnih godina, i ove godine najbrojniji učesnici akcije su bila deca sa oštećenim sluhom iz cele Srbije. Bila su prisutna deca iz specijalnih škola za decu oštećenog sluha iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Zemuna, Kragujevca, Jagodine i Niša.

Mesto okupljanja svih učesnika akcije „ČUTI I RAZUMETI“ bilo je Lutkarsko pozorište u Nišu koje je ustupilo svoju salu. U organizaciji ovogodišnje akcije puno su pomogli i Škola za decu oštećenog sluha Bubanj iz Niša kao i Turistička organizacija Niš, a medijski pokrovitelj je bila TV Kopernikus.

Na početku manifestacije u ime organizatora prisutnima se obratila Jela Mrmak, direktorka kompanije Audiovox: „Naša poruka je da skrenemo pažnju društvu na potrebe osoba oštećenog sluha, na to malo slušanja i uzajamnog razumevanja. Očekujemo da ćemo imati podršku kakvu smo imali i do sada. Poslednjih godina smo svedoci da je Republički Fond prihvatio na sebe teret nabavke pomagala za sve dobre đake, za sve studente do kraja studija, što je jedna divna, lepa i veoma važna stvar. „

Zatim su u nastavku programa učesnike akcije pozdravili direktorka škole Bubanj Snežana Čarapić i Vladimir Klasan, bivši svetski prvak i aktuelni evropski i olimpijski šampion u šahu za osobe sa oštećenim sluhom. U muzičkom delu manifestacije nastupio je Dejan Najdanović poznatiji kao Najda, bivši pevač grupa Smak i Generacija 5. U drugom delu programa je prikazana predstava „Alisa u zemlji čuda“ koju izvode učenici škole Bubanj koji su se na kraju i poklonili publici.

Posle druženja u Lutkarskom pozorištu i zajedničkog slikanja, učesnici humanitarne akcije „ČUTI I RAZUMETI“ su u pratnji vodiča Turističke organizacije Niš posetili čuvenu tvrđavu gde su se upoznali sa njenom bogatom istorijom. Za kraj ovogodišnjeg druženja usledila je poseta školi Bubanj gde su se učesnici okrepili hranom i osveženjem i počeli da planiraju neko sledeće okupljanje.