SIMBOL ZDRAVLJA AFRIKE 

Kako jača imunitet Baobab – Afričko drvo života? Zdravstvene prednosti Baobaba i kako se koristi kao dijetetski suplement?

 

Ako želite da ojačate imunitet, da se pomladite, budete puni energije i poboljšate zdravlje rešenje potražite u afričkom drvetu Baobab koje je u Africi poznato kao „drvo života“. Baobab revitalizira organizam i vraća zdravlju ravnotežu. Nazivaju ga i „preokrenuto drvo“ jer mu krošnja izgleda kao koren. Neka stabla baobaba starija su od hiljadu godina i mogu da u sebi imaju rezerve od oko 10.000 litara vode. Zbog toga ga lokalni stanovnici, osim kao lek i hranu, koriste i kao izvor vode i zaklon.

Baobab je afričko drvo života i budući dijetetski suplement

Afričko drvo Baobab je simbol, „crne“ Afrike, ali uskoro će, zahvaljujući odluci Evropske komisije da njegov plod odobri kao artikal za ljudsku ishranu, u Evropi postati nerazdvojni deo svakodnevnog života. Afrikanci vekovima koriste pulpu baobaba (središnji, mesnati deo ploda baobaba), punu vitamina i kalcijuma, ne samo da bi se osvežili, već i za lečenje dehidracije, proliva i groznice. Uskoro se očekuje da će pulpa početi da se koristi i u Evropi kao dodatak voćno mlečnim napicima i slatkišima spravljenim od integralnog zrna.

Plod Baobaba je prava nutritivna bomba koja obiluje vitaminima, mineralima i esencijalnim kiselinama. Sadrži šest puta više vitamina C nego pomorandža. U Baobabu je otkrivena dvostruko veća doza kalcijuma nego u mleku. Bogat je antioksidansima, kojih je dvostruko više nego u acai i goji bobicama. Takođe Baobab sadrži više gvožđa nego druge namirnice.

Gotovo svi delovi baobaba se koriste u prehrambene ili medicinske svrhe. Ono podiže prirodni imunitet, vraća energiju i zdravlju ravnotežu, obnavlja ceo organizam, uklanja stres, čisti organizam, pomaže u mršavljenju, obnavlja kožu, kosu i nokte.

BioLiver-728x90

 • Kontroliše šećer i podstiče probavu
  Dodavanje praha baobaba u hranu ili piće pozitivno deluje na kontrolu šećera u krvi. Topiva vlakna kojima Baobab obiluje pospešuju varenje, pružaju duži osećaj sitosti i tope masne naslage. Kalcijum podupire pravilno funkcionisanje probavnih enzima i podstiče redovnu probavu.
 • Smanjuje holesterol, krvni pritisak i pomaže proširenim venama
  Zahvaljujući obilju pektina, Baobab snižava nivo lošeg holesterola i drugih masnoća u krvi. Zbog visokog procenta kalijuma, koristan je u regulaciji pritiska. Pomaže u izgradnji zdravih zidova krvnih sudova i pojačava cirkulaciju. Smiruje hronične upale koje mogu da dovedu do kardiovaskularnih bolesti, te moždanog ili srčanog udara.
 • Podiže imunitet i uklanja umor
  Zbog svojih lekovitih sastojaka, Baobab je fantastično voće za prevenciju stresa i pada imuniteta koje se javljaju kao posledica užurbanog stila života. Na telo deluje stimulišuće, te ublažava umor i slabost. Pomaže u održavanju koncentracije, jasnoće i budnosti. Efikasan je i kod podizanja imuniteta.
 • Pomaže protiv depresije
  Sve više istraživanja pokazuju povezanost depresije s manjkom antioksidansa i vitamina A,  C i E u ljudskom organizmu. Baobab je bogat ovim sastojcima, te uspešno pomaže kod depresije i doprinosi poboljšanju celog mentalnog zdravlja.

BioMind gif -728x90

 • Ulje Baobaba – lek za suvu kožu, kosu i nokte
  Ulje Baobaba bogato je vitaminima i esencijalnim kiselinama koji leče probleme s kožom, kosom i noktima. Vitamin C podstiče stvaranje kolagena i elastina nužnih za gladak izgled kože. Zato je izvrsno sredstvo koje ublažava bore. Najpogodnije je za negu suve, dehidrirane kože sklone iritacijama. Sprečava strije, zbog čega je idealno za negu kože u trudnoći. Regeneriše epitel kože, pa se preporučuje za lečenje opekotina nakon sunčanja i sunčanih pega. Može da se doda u kremu za sunčanje jer pruža izvrsnu UV zaštitu i ima snažno protivupalno delovanje. Pomaže i kod zaceljivanja ožiljaka. Ulje baobaba  se koristi za prirodnu negu i zaštitu kose.

Za konzumaciju je pogodan samo prah baobaba, ali ne i njegovo ulje. Preporučuje se izbegavanje kontakta ulja s očima.

Milan Popović