ČAJEM PROTIV BOLESTI

Svi znamo da je svaki čaj izvrstan i zdrav napitak, ali određeni čajevi protiv upale pravi su izbor u danima kada je vreme sve hladnije, a ljudski organizam sve podložniji zapaljenskim procesima.

 

Upala je očekivani odgovor tela koji se javlja usled iritacije ili povrede. Osim ovih spoljašnjih faktora, postoji i nekoliko unutrašnjih faktora koji mogu izazvati upale, a najčešći među njima je artritis, koji ako se ne leči može da izazove nekoliko drugih bolesti.

čajevi protiv upale

Na sreću, postoje prirodni antiinflamatorni (protivupalni) čajevi koji mogu pomoći u kontroli ovog stanja.

Koji su to čajevi koji su se pokazalu efikasnim u sprečavanju i kontroli upala? Može se navesti bar 10 zaista odličnih vrsta čajeva koje ne samo da pomažu kod zapaljenja, već su veoma prijatni i ukusni za piće.

1. Đumbir

Čaj od đumbira ima veoma jaka antiinflamatorna svojstva zbog prisustva fitokemikalija, pa zbog toga efikasno pomaže u oslobađanju artritisnog bola. Koren đumbira je lako dostupan u bilo kojoj prodavnici prehrambenih proizvoda, a čaj od njega pravi se tako što se u kipuću vodu stavi jedna do dve kriške korena đumbira koje tamo odstoje neko vreme.

2. Zeleni čaj

Epigalokatehin galat je aktivni sastojak prisutan u zelenom čaju koji pojačava njegova protivupalna svojstva. Ovo jedinjenje sprečava nastanak određenih zapaljenskih reakcija u telu i zato je zeleni čaj veoma koristan u oslobađanju bolova kod artritisa. Zeleni čaj se može naći u prodavnicama pakovan u filter vrećicama. Pažnju u konzumiranju ove vrste čaja treba da obrate jedino trudnice zbog metabolizma folne kiseline, pa se zato savetuje konsultacija sa lekarom.

3. Crni čaj

Još jedan u nizu antiupalnih vrsta čajeva je crni čaj. On u sebi sadrži specijalni sastojak kvercetin, koji je po svom sastavu bioflavonoid sa izuzetnim protivupalnim osobinama. Dosadašnja istraživanja su pokazala da kvercetin pomaže u ublažavanju upale kod reumatoidnog artritisa i sprečava oštećenje zglobova. Na sličan način kao i zeleni čaj njega je moguće kupiti u skoro svakoj prodavnici.

4. Kora bele vrbe

Kora bele vrbe koristi se vekovima u određenim delovima Evrope i Kine kao prirodni aspirin zato što ima veoma slična protivupalna svojstva kao ovaj popularni lek. Zbog toga je čaj od kore bele vrbe koristan u oslobađanju bolova od osteoartritisa. U njemu se nalaze salicin i flavonoidi odgovorni za odlična dejstva protiv upale. Prodavnice specijalizovane za čajeve i zdravu hranu imaju ovu vrstu čaja.

5. Kurkuma

Začin koji poslednjih godina doživljava popularnost ima u sebi moćna antiinflamatorna svojstva. Kurkuma je prah koji se dobija mlevenjem suvog korena istoimene biljke. Reč je o biljci koja je deo porodice đumbira i često se koristi za lečenje rana, upala i tumora. Zbog izuzetne jačine, za spravljanje jedne šolje čaja od kurkume potrebno je samo pola kašičice ovog praha.

6. Šipurak

Prozirni crvenkasti čaj od šipurka jedan je od čestih vrsta koje se služe u tradiciji ispijanja čaja širom Evrope pa i kod nas. Veoma je bogat izvor vitamina C, pa je veoma preporučljiv pacijentima sa problemom osteoartritisa kolena ili kuka, jer efektno učestvuje u značajnom smanjenju bolova u zglobovima i njihovoj krutosti. Čaj od šipurka je takođe vrlo koristan u jačanju imunog sistema, povećanju energiju i isceljenju bolesnih ćelija i tkiva.

7. Kopriva

Ova biljka koristi se vekovima posebno u pojedinim delovima Evrope i to za lečenje bolova u zglobovima i mišićima, kao i kod artritisa. Hemikalije koje se oslobađaju iz bodljikavih dlačica koje se uglavnom nalaze na donjoj strani listova umanjuju bol smanjenjem zapaljenskih reakcija u ljudskom telu. Čaj o koprive jednostavno se može nabaviti u specijalizovanim prodavnicama, ali preporučuje se konsultacija sa lekarom pre upotrebe kod lečenja artritisnog bola.

8. Tamjan

Tamjan kao aromatična smola ima moćne antiinflamatorne agense. Jedan od njih je bosvelin u kome je primarni sastojak bosvelinska kiselina, za koju je dokazano da inhibira medijatore zapaljenja. U jednoj medicinskoj studiji pokazano je da ekstrakt tamjana (bosvelija) smanjuje bol i poboljšava fizičko funkcionisanje kod pacijenata koji pate od osteoartritisa. Ipak, ovaj čaj ne bi smele da konzumiraju žene tokom trudnoće i dojenja.

9. Lucerka

Lucerka je biljka bogata mineralima i hlorofilom koji je izuzetno efikasan u svojim protivupalnim aktivnostima. To je pokazalo jedno naučno istraživanje sprovedeno na laboratorijskim pacovima na Nacionalnom institutu za životinjske nauke, u kom je hlorofil ekstrahovan iz lucerke pokazao snažno antiinflamatorno dejstvo.

10. Borovnica

Sastojak antocijanin prisutan je u borovnici, zbog čega je ova biljka već vekovima veoma popularna u lečenju zapaljenskih procesa u nekim delovima Severne Amerike i Evrope. Studije sprovedene na laboratorijskim miševima u Univerzitetskoj bolnici u Cirihu testirale su efikasnost borovnice kod lečenja upale creva i rezultati tog ispitivanja su bili pozitivni, što podstiče dalje istraživanje hemijskog antocijanina za ublažavanje drugih vrsta upala i bolesti koje nastaju zapaljenskim procesima.