INTERESANTNO POREĐENJE

Zanimljiva analiza o tome koja evropska zemlja je nasličnija sa kojim likom u seriji Igra prestola. Može se reći da su analogije karaktera iz ovog popularnog serijala sa državama Evrope prilično tačne.

 

Koji su likovi Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Hrvatska, Grčka, a koji Rusija, Nemačka, Velika Britanija?

u seriji igra prestola

Srbija je Arja Stark. Mala, prgava, nadojena herojskim etosom svojih predaka, opsednuta čašću, i osvetom svoje zemlje. Ne zna da radi, ali zna da se bije. Kad se bije, ne bira sredstva, pa izlazi na crtu neuporedivo jačim i brojnijim protivnicima, i pobeđuje. Kada to iziskuje situacija, ne beži ni od masovnih pokolja koji su etički veoma sporni, ali u kojima strogo vodi računa da ne stradaju žene i deca. Svi je vole, i žele da budu kao ona.

Crna Gora je Bron. Visok, jak, mangup, zna da se bije, ranije je živeo od mača, a sada se uglavnom prodaje za pare najjačoj sili u okolini, u nadi da će moći da živi lagodno i raskalašno do kraja života. Iako je izdajničko govedo, i dalje ga volimo.

Bosna i Hercegovina je Teon Grejdžoj. A on je, kao što znamo, podeljena ličnost. Jedan njegov deo je poslednji izdanak plemićke porodice, odrastao i odgojen na herojskom etosu kuće Stark, častan, pošten, odan, i dobrodušan, odličan borac i strelac. Druga polovina je Smrad – izdajica, sikofant, prevrtljivac, i konvertit, spreman da zabije nož u leđa svojim najbližim, i da se odrekne svoje kuće i roda. Kada Smrad u njegovoj duši odnosi prevagu, on fizički i duhovno propada, i tek ga povratak moralnom kodeksu i plemenitosti u kojoj je odgojen spasava od propasti.

Makedonija je Davos. Jako iskustvo sa švercom, bilo je neki golja, pa se uzdigao visoko ni kriv, ni dužan. Pripisuje sebi visoke titule, ali ga ljudi uglavnom vezuju za povrće.

Hrvatska je Elarija Peščana. Lepo izgleda i svi se lože na nju, igra na taj mediteranski šmek, ali je u osnovi samo kopile koje truje bespomoćnu decu.

Grčka je Ned Stark. On nam je svima tatko, ali su ga davno ubili, ali sećanje na njega nas čini onim što jesmo.

Turska je Deneris. Nekada je ovde vladala, nakon što su njeni preci zauzeli zemlju ognjem i mačem, i već duže vreme sprema hordu varvara da bi se ponovo vratila, i nama zagospodarila.

Nemačka je Džejmi Lanister. Tehnički savršena, ali sakata od prošlog rata. Radi šta mu kaže tata.

Velika Britanija (pošto su samo evropske države u igri, ona je ovde zastupnik Anglosaksonske Imperije) je, naravno, Tivin Lanister. Ona je tata.

Rusiji je ovde nezasluženo pripao lik Ruza Boltona, ali ako imamo u vidu da je Ukrajina Rob Stark, sve se nekako uklopi.

Belgija je Pituljica.

Sa Fejsbuk profila Nikole Tanasića