SAVETI ZA MALANJE ZIDOVA

Ko se makar jednom uhvatio u koštac sa krečenjem, sam ili uz pomoć nekoliko prijatelja, zna koliko je to posao koji od stresa vodi ka estetskoj katarzi.

 

Krečenje je posao koji jednom godišnje ili u nekoliko godina čeka svakog. Što duže odlažemo, veća nas muka čeka kada se dohvatimo četka, disperzije i valjka.

Pripremanje terena nekada nam oduzme više vremena od samog procesa farbanja. I upravo zbog toga, ponekad je mnogo važnije dobro se organizovati nego ući u proces nespreman. Zbog toga, nevezano za to da li krečite stan ili kuću, imamo par korisnih saveta.

Kako započeti pripreme?

Pre nego što uđete u proces krečenja veoma je važno da u sobi napravite takav premeštaj, da oslobodite sve zidove. Za to će vam možda trebati pomoć još nekog prijatelja, ukoliko ste odlučili da stan uređujete sami. Baš zbog toga nekoliko dana pre krečenja stvari pomerite ka unutrašnjosti sobe. Folije i mušeme će vam pomoći da stvari prekrijete kako se kreč ne bi slivao ili prskao po nameštaju. Zaštitne folije su višenamenske, a osim onih za prekrivanje stola za ručavanje, mogu se koristiti i one koje služe upravo za krečenje. Dakle, nakon pomeranja nameštaja, očekuje vas dobro pritezanje folija.

Šta kupiti?

Kada je krečenje u pitanju, morate pripremiti sva sredstva, od alata za krečenje do sitnica poput šmirgle i krep trake. Šmirgla sitnije granulacije dobro će doći za skidanje suvišne glet mase ili prethodnih slojeva kreča. Malo glet mase za popunjavanje rupa takođe dobro dođe, a osim toga trebaće vam i četke različitih dimenzija, veliki valjak kao i valjak za ivice. Dve kante poludisperzije od oko 25 litara biće vam potrebno da okrečite ceo stan prosečne kvadrature.

Kako krečiti?

Zanimljivo je da mnogi misle da je krečenje lak i nenaporan posao. Zapravo i nije. Moraćete da provedete više vremena uz zid nego što ste isprva mislili. Nikako nemojte krečiti vlažne zidove, već pustite da se „prva ruka“ dobro osuši. Tek onda sa nešto gušćom količinom disperzije prelazite iznova dok se zidovi potpuno ne zabele. Ili prebace u boju koju ste odredili.

Krep traka?

Šta je to krep traka i čemu služi? Kada god imate nedoumicu kako da izvučete pravilne ivice, savetujemo da koristite različite debljine ove trake. Reč je o onoj žutoj traci koja podseća na selotejp, a služi da se već ofarbane ivice ne umažu. Krep traka može poslužiti za iscrtavanje umetničkih kreacija po zidovima. Tako nastaju sve one „izfazonirane“ crte po modernim sobama i zidovima.

Uređenje kutka ispred kuće

Nekada unutrašnji mir može da se postigne i ukoliko obratimo pažnju na eksterijer. Krečenje je samo jedna od etapa za ulepšavanje stambenog prostora. Naime, ukoliko živite u kući, dvorište je uvek još jedan zadatak više. Vrtovi i bašte oko kuće zabaviće vas, ali i naterati na minimalnu obavezu. Folije za plastenike rešenje su modernog doba koje čini da uz baštovanstvo u dvorištu imate i povrtarsku delatnost uz minimalno truda. Ukoliko se odlučite da eksterijer oplemenite tako što ćete renovirati kuću i spolja, krečeći zidove, konsultujte struku i majstore. Na kraju ćete imati svoj kutak između grada i sela, negujući urbano jezgro u svojoj prirodnoj oazi.