SELIDBA – JEDAN OD STRESNIJIH POSLOVA

Ko se selio makar jednom, to najbolje zna. Ali o selidbi govorimo tek onda kad imamo gde da se preselimo. A do tada, postoji još čitav niz procesa koji se mora obaviti. U nastavku teksta govorimo o tome šta treba imati na umu kada kupujemo stan.

 

Ali to ne znači da oni koji bi stan tražili kao podstanari, ovde ne mogu naći korisne informacije. Stoga pažljivo u kratku avanturu o tome šta sve moramo znati.

Ukoliko tragate za nekretninama na Novom Beogradu, ili mestima koji likom podsećaju na Novi Beograd, treba imati u vidu na kakvim mestima i pozicijama treba tražiti stanove, shodno prilikama u kojima se nalazite. Prodaja stanova u Beogradu porasla je poslednjih godina, ali su principi traganja za kvalitetnim nekretninama ostali gotovo istovetni kao i u minulim vremenima. Dajemo vam savet na šta se fokusirati kada tragate za stanom.

Samac ste?

Veoma je važno imati uvek na umu činjenicu da stan mora biti pre funkcionalan nego prostran. Samci ili oni koji imaju jednog pratioca, treba da tragaju za manjim stanovima veće funkcionalnosti. Stoga je bitnije da umesto površine gledate zapreminu stana. Da, baš tako. Stanovi u kojima je moguće postaviti veći broj visećih elemenata ili polica mnogo su funkcionalniji nego stanovi koji su prostrani a nefunkcionalni. Ukoliko ste sami, razmišljajte o tome da vam stan bude ukutkan, i da sa manje nameštaja popunite sav prostor. Prazni stanovi i neopremljene velike sobe umeju da utiču na raspoloženje i samoću učine intenzivnijom.

Pozicija dnevne sobe

Ukoliko je moguće, trudite se da vam dnevna soba ili soba u kojoj provodite najviše vremena bude smeštena na južnoj ili zapadnoj strani. Na ovaj način imaćete mogućnost da sunčeva energija duže bude u sobi, što će štedeti energiju kada je u pitanju svetlost ili grejanje stana. Osim toga, sunce utiče na budnost, pa ćete imati sopstveni mir protkan energijom dana. To sigurno ima uticaj na raspoloženje.

Veličina dnevne sobe

Mnogo bitnije od toga da li je dnevna soba velika jeste da li je moguće da u nedostatku trpezarije ona igra i tu ulogu. Opet pominjemo funkcionalnost kao važan faktor, pa ukoliko birate manje stanove, gledajte da dnevna soba objedini trpezariju i kuhinju. Na uštrb veličine dnevne sobe, više će vam značiti jedna spavaća soba plus. To je savet o kom mladi parovi ne vode računa, ali se brzo ispostavi da dete dođe čak i neplanirano.

Ne zanemarujte ostave i podrume

Istini za volju, čak i u najvećim stanovima postoji potreba za prostorijom više. Špajz i ostava su uvek dobrodošle, a podrumske prostorije imaju neupitan značaj kada ne znamo šta ćemo sa viškom stvari. Stanovi koji imaju ostave pokazaće se kao mnogo važniji onda kada zimsku garderobu treba zameniti letnjom, ili kada zalihe hrane u vidu zimnice treba smestiti negde.

Pitomija gradska naselja

Ukoliko treba da birate između urbanog gradskog grotla ili predgrađa, preporuka je da uvek birate mesta u kojima se ne goste buka i saobraćajna vreva. To je savet koji je zlata vredan jer niko ne voli da ga probude bušilice, trubljenje automobila ili duhovi ulice.