DUHOVNA ZNAMENJA KAO INSPIRACIJA

Skoro i da nije reč o običnom sabranju na koloniji akvarela „Gazivode 2018“. Reč je o osobenoj sabornosti koja ne potire umetničke individualnosti i osoben pristup zajedničkim temama.

 

Likovna kolonija akvarela „Gazivode 2018“ organizovana je četrnaesti put zaredom u opštini Zubin Potok, u Kulturnom centru „Stari Kolašin“ pod rukovodstvom Andrijane Živanović. Pokrovitelji ove značajne tradicionalne kulturne manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok.

gazivode 2018

– Likovna kolonija „Gazivode 2018“ predstavlja značajno organizatorsko i stvaralačko pregnuće i daje poseban doprinos kulturnom životu na prostoru Kosova i Metohije. Ove godine likovna kolonija je okupila i najznačajnije umetnike sa ovih prostora. Skoro i da nije reč o običnom sabranju. Reč je o osobenoj sabornosti koja ne potire umetničke individualnosti i osoben pristup zajedničkim temama. Neobični pejzaži i jedinstvena duhovna znamenja samo su deo nepresušnog istočnika nadahnuća.

Ovo je istaknuto povodom otvaranja kolonije „Gazivode 2018“ na kojoj su pored ostalih učešće uzeli slikari Ivan Galjak, Dragoslav Božović, Milovan Penkov, Suzana Pavlović i mnogi drugi.

Kolonija prati i trendove koje postavljaju nove generacije. Okuplja akvareliste, ali i umetnike raznovrsnog umetničkog izraza.

Na interaktivnim radionicama i predavanjima tokom kolonije, umetnici i mladi polaznici razmenjuju iskustva i ostvaruju saradnju iz koje nastaju akvareli, ali i slike u drugim slikarskim tehnikama. U organizaciji (domaćina) i slikara (gostiju) stvara se jedna nova atmosfera i jedno novo kulturno središte na iskonskom srpskom prostoru.

Pored prigodnog svečanog otvaranja likovne kolonije „Gazivode 2018“ organizovan je i za ovu priliku prigodan kulturno-umetnički program.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić