CVETNI KALENDAR

Mesec rođenja svakog od nas je već odabrao određeni cvet, a samim tim i odredio nam neke karakterne crte koje imaju svi rođeni istog meseca. Pa da proverimo!

 

Biranje omiljenog cveta ima veze sa mesecom u kom ste rođeni, a samim tim ono dočarava vaš karakter. Možda još uvek nemate omiljeni cvet, ali evo koji cvet se najviše slaže sa vašom ličnošću.

mesec rođenja

Januar

Cvet rođenih u januaru je karanfil, ali mnogi vole i visibabu. Karanfil se može naći u različitim bojama od bele, roze do tamnocrvene, gotovo crne, pa nije stoga čudno da simbolizuje i različitosti. Osim toga, karanfil je simbol ljubavi i fascinantnosti. Ime mu dolazi od grčke reči za nebeski cvijet. Svetlocrveni karanfili predstavljaju divljenje, a tamnocrveni su znak duboke ljubavi i naklonosti. Beli karanfili predstavljaju čistu ljubav i sreću, a prugasti (šaroliki) simbolizuju tugu u ljubavi.

Purpurni karanfili upućuju na hirovitost. U Francuskoj je to tradicionalni pogrebni cvet, koji predskazuje smrt voljene osobe. Prema hršćanskoj legendi, karanfil se prvi put pojavio na Zemlji kad je Isus nosio krst. Na mjestu gde su pale suze Device Marije zbog Isusovog stradanja pojavili su se karanfili. Tako je ružičasti karanfil postao simbol majčinske besmrtne ljubavi. Visibaba se pak povezuje s ljepotom i nježnošću.

Februar

Cvet februara je ljubičica, cvetak koji proviruje iz lišća i snega. Verovatno su zato simbol skromnosti i tajne ljubavi. Ali one su i simbol hrabrosti jer prva ima hrabrosti da se suprotstavi hladnoći zime. Prema mitologiji, ljubičica osvaja svojim mirisom i lepotom, pa je uz pomoć njih i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite.

Prve ljubičice su prema grčkom mitu, nastale iz krvi Atisa, kojeg je ubila moćna Kibela. Smatra se da su latinsko ime Violet dobile od vias (lat. staza) jer rastu uz put. Skrivena značenja su “Uvek ću ti biti verna“ za ljubičastu i “Hajde da pokušamo“ za belu ljubičicu. Simbol su i mlade ljubavi.

Mart

Rođenima u martu sreću će doneti narcisi svih oblika i boja. “Ti si anđeo“ poručuje se tim cvetom. Narcis je simbol početka. Legenda kaže da je narcis dobio ime prema mladiću Narcisu iz grčke mitologije koji nije želeo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho, zbog čega je ona i umrla. Kada su ga bogovi prokleli, Narcis je jednoga dana ugledao svoj odraz na površini jezera i zaljubio se u njega.

I što je više pokušavao da zagrli sebe i poljubi sopstvene usne, sve se više razočaravao i patio jer nikako to nije uspeo. Kasnije je zbog toga utolio u tugu i tako umro. Narcis simbolizuje simpatiju, predanost, ali i preterano žaljenje.

April

Rođeni u aprilu mogli bi se okititi ivančicama ili ukrasnim graškom. Ukrasni grašak cveta u kasno proleće i rano leto u pastelnim tonovima. Simbolizuje blaženo zadovoljstvo i sreću.Ivančica je simbol radosti, nevinosti, mladosti, razigranosti, ali i rastanka. Mnogi njene latice kidaju u nadi da će saznati da li ih simpatija voli ili ne.

Maj

Ljiljan je poreklom iz Egipta, a poznat je u svim duginim bojama, međutim na našem tlu preovladavaju bela, plava i žuta. U narodu je ljiljan poznat kao simbol nade još od iz rimskog doba, znak je telesne nevinosti i čistoće duha kroz monoteističke religije. U starijim bosanskim džamijama ljiljan se redovno pojavljuje na najsvetijim mestima.

Kada ga nekom poklanjate, vi njime stavljate do znanja da vam je ta osoba posebna. Zbog oblika cveta, ljiljan je simbol muške i ženske plodnosti.

Jun

Jun je prvi letni mesec, njemu su svojstvene ruže, jer su tada baš u punom cvatu. Poklanjanjem ruža, vi šaljete poruku da vam je ta osoba ideal savršenosti i lepote. Crvena ruža je najpoznatiji simbol ljubavi, strasti i senzualnosti. Ona najbolje šalje poruku „Volim te“. Bijela ruža simbolizira nevinost, čistoću, poniznost i mladost. Narandžasta je simbol savršene sreće, nežnosti i elegancije.

Jul

Jul je obavijen mirisom letnog cveća kokotića koji svojom raskošnom lepotom ispunjava letne livade prepoznatljivom bojom i mirisom. Simbolizuje lakoću i lepršavost. Šalje poruke: „Radosna sam, srećna“.

Avgust

Gladiole su idealan izbor za rođene u avgustu i njima se prenosi poruka o ljubavi na prvi pogled. Odlično je to što ih možete pokloniti u raznim bojama. Ovaj cvet je ime dobio po gladijatorima, a simbolizuje snagu (posebno snagu karaktera).

Septembar

Rođenima u septembru namenjeni su zvezdani koji, prenoseći svoje dobre vibracije, osobi stavljaju do znanja da postoji neko ko uvek misli na nju. Takođe i lepa kata će preneti poruku naklonosti i ljubavi. Zbog mnogobrojnih latica, lepe kate deluju raskošno i magično, stoga se ovaj cvet povezuje sa magijom i tajanstvenošću.

Oktobar

I u kišnom oktobru umožete nekoga razveseliti cvetom. Idealan odabir je neven koji osobama rođenima u ovom mesecu izražava divljenje, naklonost, radost i skromnost.
Nevenovi cvetovi okreću se prema suncu i upijaju preostalu jesenju svetlost. U nekim je kulturama bio je cvet kojeg je morala imati svaka bašta, a u Indiji su ga stavljali oko svetih kipova.

Novembar

Sjaj hrizanteme donosi radost i svetlo u novembru. Krizanteme u jeziku cveća simboliziraju saosećanje, prijateljstvo i tajnu ljubav. Mogu biti crvene, bele ili žute. Ovaj cvet simbolizuje sunce, prijateljstvo i dobro raspoloženje. Značenje ovog cveta je: “Ti si divan prijatelj“.

Decembar

Bele latice belog narcisa u dom unose lepotu i mir svežeg snega. Beli narcis simbolizuje smirenost. “Ti si jedini/jedina za mene“, poruka je koju prenosi ova božična zvezda, biljka poreklom iz Meksika i Srednje Amerike.

Izvor: Radiosarajevo.ba