POSLOVI ZA ONE KOJE NE DRŽI MESTO

Nađemo li se u situaciji da nam je postalo tesno u sopstvenoj koži jer smo robovi svakodnevice, nimalo ne čudi potreba da sa jednog mesta odemo. Ako ne zauvek, onda makar da svoje nomadske potrebe utolimo na nekom mestu koje do sada  nismo videli.

 

Međutim, kako pare nisu jabuke da sa drva padaju same od sebe, već prve korake nomadskog života, u savremenom dobu, mogu da nam ometu upravo novci. Spojiti lepo i korisno, proputovati i biti finansijski stabilan, ideal je mnogih koji vole da putuju.

Pričamo o poslovima koji će vam pomoći da se otisnete daleko od svoje grude, i pritom ponešto i zaradite. Za pojedine poslove biće vam potrebno da se potrudite oko poznavanja jezika i da svoja dokumenta prevedete na jezike zemlje u kojoj konkurišete. Za to će vam, definitivno, biti potrebne usluge sudskog tumača, pa stoga sudski tumač predstavlja prvi korak ka dobijanju dokumentacije pojedinih država. Što se Srbije tiče, veliki broj ambasada stranih država nalazi se u Beogradu, pa stoga treba potražiti sudske tumače u Beogradu, kako bi posao prevođenja bio lakši.

A onda, kada stvari budu čiste, porazmislite o sledećim poslovima.

Kruzer za ljubitelje širokog plavetnila

Da se na početku razumemo. Nije more za svakoga. Nije džabe ljudski um satkao onu britku poslovicu „Voli more, drž se kraja“. Ko je bio na moru, zna o čemu pričamo. Bajkoviti pogledi u pučinu, plavetnilo i galebovi, uz sunce i vino jedna su perspektiva. No, kada se nađemo u situaciji da se stušti sa nebesa ona pomahnitala mašinerija zvana „jugo“, kada zagrmi, a talasi toliko zanjišu brod, treba razmisliti da li i dalje moru pristupamo bez poštovanja.

E, ako ste spremni da vam se po nekoliko dana ljulja tlo pod nogama, a potom kao nagradu dobijete bajkovite gradove sa raznih krajeva sveta, onda je posao na kruzeru pravi posao za vas. Pregršt je poslova na kruzerima. Od onih najobičnijih poslova čišćenja paluba i kabine, do performera, zabavljača, kuvara, krupijea, snimatelja, fotografa… Shodno vašim afinitetima i poznavanju posla i jezika, na kruzeru možete napredovati, pa će pretrpane male kabine u jednom trenutku zameniti vaše solo kabine. Zarada na kruzeru je sasvim korektna za naše uslove, ali imajte u vidu da je u pitanju hleb sa mnogo kora.

Kamiondžije još uvek u modi

Nema onog u Srbiji, ili na Balkanu ko ne poznaje makar jednog čoveka koji je „prešpartao“ Ameriku kamionom. Tako je, ovo je zanimanje koje izgleda ljude sa naših prostora ponajviše privlači kada je u pitanju Amerika. Na ovim poslovima brzo se napreduje, a mnogi se nakon voženja kamiona odlučuju za otvaranje dispečerskih agencija ili firmi koje se bave prevozom. Mnogo se ljudi do sada odlučilo na korak da balkanske ulice zameni američkim avenijama, vozeći ture od severa ka Floridi i Teksasu. Eto prilike da obiđete dosta, ali znajte da će negativna strana ove priče biti samoća i dosada.

Kopirajting za talentovane

Iako mnogi ni danas ne znaju šta kopirajting zaista znači, ova forma pisanja donosi dobru zaradu. Ukoliko ste u svom poslu najbolji, imaćete mogućnost da proputujete po svetu, a da za svoje klijente radite pišući sa svih strana sveta na različite teme. Mi vas samo prožimamo idejom, a vi zašiljite pero, pa kada se posao isplati, inspiraciju potražite na nekom mestu koje nije vaša soba. To inspiriše, i daje vetar u leđa za promenu perspektive.