SPAS NA JAVNIM MESTIMA

Svi znamo da kada festivalske gužve priteraju u ćošak nemamo baš mnogo izbora. Toi toi toaleti, kako ih svi inače zovemo, najbolje su rešenje za pražnjenje.

 

Festivali, žurke i javni događaji danas se ne mogu zamisliti bez toaleta ovog tipa.

Pokretni toaleti su u mnogome promenili način organizacije festivala, pa se danas javni događaji ovog tipa mogu odvijati bilo gde. Šume, livade, prostranstva, pozicije pokraj jezera i reka dostupnije su za organizaciju jer uz pomoć pokretnih toaleta nakon festivala ne ostaje ekološki otpad.

Drugi rat načeo ideju

Da kreativne ideje nažalost nastaju u krizna vremena govori i činjenica da je pokretni toalet osmišljen kao ideja mornara koji su na moru provodili dugo vremena, a sidrili ili pristajali u nepristupačne luke. Tokom Drugog svetskog rata bili su izmišljeni pokretni toaleti koji se mogu pomerati sa mesta na mesto, ali je 1970. unapredila ovu ideju, praveći toalete od fiberglasa. Do tada su oni predstavljali vrlo teške projekte koji, uprkos nazivu pokretni, nisu bili baš dovoljno mobilni.

Štednja resursa

Ako na umu imate bilo koju strategiju koja se bavi uštedom vode ili drugih prirodnih resursa, onda su vam toi toi toaleti pravi saveznik. Ušteda vode sigurno se događa i tokom kratkih intervala prilikom tuširanja kao i gašenjem vode dok se četkaju zubi. Međutim, nauka pokazuje da je prenosni toalet takođe veoma važan u uštedi vode. Eksperti procenjuju da korišćenje prenosnih toaleta svake godine štedi oko 45 milijardi litara sveže vode, jer ovi toaleti ne zahtevaju puštanje vode nakon svake upotrebe. Iznajmljujući prenosive toalete pomažete u očuvanju ograničene količine sveže vode u zemlji.

Industrija u narastanju

Zanimljivo je da je toaletna industrija (hm, kako ovo smešno zvuči) zabeležila prosečan godišnji rast od oko 3,1 posto u periodu od 2012. godine do današnjih dana. Ovaj rast se odnosi na industriju koja proizvodi mobilne toalete. Prenosni toaleti sigurno su pospešili ovaj skor, imajući u vidu da toaleti više nisu vezani samo za jedno mesto.

Kreativnost iz prošlosti

Neke istorijske činjenice su zaista zaprepaštavajuće. Naime, vraćajući se u vreme drevnog Egipta u četrnaesti vek pre Hrista, nailazimo na informaciju da se u grobu jednog vladara našla i drvena stolica sa posudom, za koju se pretpostavlja da je bila toalet za onaj svet. Interesantno je da se još tada razmišljalo o prenosnim toaletima koji ne putuju samo kroz prostor. Već i kroz vreme.

Toaleti za budućnost

Istina je da se suština potreba za odlaskom u toalet nikada nije promenila. Međutim, to nikako ne znači da su čučavci i dalje najbolje rešenje. Ugodnost kojoj se teži kada je u pitanju savremeni čovek je na prvom mestu. Upravo to čini da dizajneri kako fiksnih tako i portabl toaleta rade na dizajniranju što boljih i ergonomičnijih šolja, i što praktičnijih toaleta. Kada se svemu tome doda i lakoća korišćenja i čišćenja dobijamo pun pogodak. E upravo je dvadeset i prvi vek napravio presedan među toaletima, učinivši da se spremimo za budućnost koja je na pragu. Ne treba da nas iznenađuju punjači za telefone u toaletima, jer znamo i sami da smo tamo najskoncentrisaniji za čitanje vesti. Koje su u poslednje vreme poprilično sulude.