HRANA I MAJCI I PLODU

Som je za trudnice odlična hrana i vrsta ribe koja se mora naći na njihovom meniju. Mnogo je razloga za to, ali prednjači to što ima malo kalorija, bogat je izvor zdravih masti i u sebi sadrži živu u količinama značajnim i za majku i za dete.

 

Za vreme trudnoće konzumiranje zdravih namirnica bogatih hranljivim sastojcima je više nego preporučljivo. To je zato što nutrijenti tokom drugog stanja nisu potrebni samo majkama, već i bebi koja raste unutar materice.

som za trudnice

Nedostaci nekih od esencijalnih materija mogu biti zaista fatalni u toj meri da se beba rodi sa određenim telesnim manama ili da dođe do prevremenog rođenja. Riba je svakako jedan od izvora materija važnih tokom trudnoće, a među njenim vrstama som se svrstava u one koje deluju impresivno na zdravlje buduće majke i njenog ploda.

Som je vrsta slatkovodne ribe koje se može naći u gotovo svakom kraju sveta. Dakle, nije u pitanju skupa riba, lako se nalazi i u njoj su određene zdravstveni benefiti u koje se nikako ne može sumnjati. Štaviše, som spada u ukusne ribe i može se spremati na bilo koji način, što je veoma važno pošto su trudnice prilično izbirljive kada je reč o ishrani.

Budući da je som slatkovodna riba nemoguće je očekivati da on ima visoke vrednosti omega 3 masnih kiselina, ali zato u zavidnoj količini poseduje omega 6 masnih kiselina. Somovina je takođe bogata vitaminom D i nekoliko vitamina iz B kompleksa uključujući folnu kiselinu koja se ističe u prvi plan po potrebama jedne buduće majke.

U ostale osobine somovine koje su izuzetno važne za period trudnoće spadaju nizak kalorijski unos, zavidan je izvor proteina i ima nizak nivo žive.

Malo kalorija

U poređenju sa drugim vrstama namirnica preporučenim za konzumiranje tokom trudnoće, som je odličan jer ima veoma malo kalorija. Iznos kalorija koji poseduje ipak je dovoljan da pruži potrebnu energiju naročito ako se konzumira s pirinčem koji je prebogat ugljenim hidratima.

Odličan izvor zdravih masti

Jedna od zdravstvenih koristi ribe u periodu trudnoće je činjenica da je svaka vrsta odličan izvor zdravih masti, kao što su omega 3 i omega 6 masne kiseline. U poređenju sa omega 3, ova druga vrsta masne kiseline nije toliko popularna pa se zbog toga o njoj toliko i ne govori. Međutim, ova masna kiselina je takođe od vitalnog značaja i pomaže u pravilnom razvoju embriona.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Izvor proteina

Proteini su neophodni tokom trudnoće, jer oni mogu da pomognu u optimizaciji razvoja bebinog mozga. Što se tiče budućih majki, dovoljno proteina tokom trudnoće može pomoći u smanjenju rizika od postporođajne depresije, koja nije tako retka među ženama kad se porode.

Nizak nivo žive

Postoji puno zdravstvenih prednosti koju pruža riba tokom trudnoće, ali je živa jedan od razloga zašto buduće majke treba da budu pažljive u izboru vrste ribe koju će uvesti u ishranu. Kao slatkovodna riba, som u sebi ima živu u tragovima, pa je njegova konzumacija prilično bezbedna za sve trudnice.

Izvor vitamina iz B kompleksa

Kompleks vitamina B je od suštinskog značaja za majke tokom perioda trudnoće. Vitamin B9, koji je poznat kao folna kiselina, odličan je za razvoj mozga i nervni sistem bebe unutar materice. Osim toga, zdravstvene prednosti folne kiseline takođe sprečavaju da se beba rodi sa nekim oštećenjima. Osim vitamina B9, som je bogat i vitaminom B12 koji pomaže u optimizaciji proizvodnje energije iz hrane koja se konzumira, što je veoma važno za pravilnu ishranu ploda.

Izvor vitamina D

Tokom trudnoće je unos vitamina D od suštinske važnosti zato što pomaže u jačanju imuniteta. Za period od devet meseci moguće je da običan grip ili prehlada dovedu do izvesnih nevolja i komplikacija, jer trudnice ne mogu da troše lekove. Zato je prevencija nastanka bilo kakvih, pa i naizgled bezazlenih oboljenja kod budućih majki, jedini način da jačanjem svog imuniteta one zaštite i sebe i dete.