POSLASTICE ZA FILMOFILE

U mesecima koji slede očekuju nas brojne premijere filmova domaće produkcije, pa se slobodno može reći da je pred nama prava filmska jesen.

 

Osim svečanih projekcija filmova koje slede, svi od navedenih, inače željno očekivanih novih srpskih dugometražnih igranih filmova, odmah potom ulaze u redovan bioskopski repertoar.

filmska jesen

„Zaspanka za vojnike“ (premijera 1. novembra)

Prvog novembra pred publiku će stupiti i „Zaspanka za vojnike“ reditelja Predraga – Gage Antonijevića. U ovoj ratnoj drami, za koju scenario potpisuju Nataša Drakulić i Predrag – Gaga Antonijević uloge tumače: Ljubomir Bandović, Marko Vasiljević, Vuk Jovanović, Marko Pavlovski, Nenad Okanović, Marko Gvero, Aleksandar Đurica, Ivan Đorđević, Nikola Ilić, Milica Mihajlović, Tihomir Arsić, Tara Jevrosimović, Nataša Ninković, Radoš Bajić, Vuk Kostić i Nebojša Glogovac.

Priča je o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Velikom ratu. Okupljeni sa svih strana Srbije i beskrajno različiti, kroz sve teške dane i bitke postaju jedno u odbrani otadžbine. Ovo je priča o njihovom herojstvu i prijateljstvu, priča o slozi i zajedništvu bez koga niko od njih ne bi preživeo. A preživeo je samo jedan i ovaj film je njegovo sećanje na ratne drugove, ujedno i sećanje na pola miliona poginulih srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, nad čijim grobovima cveta mali plavi cvet zaspanka da ih čuva.

„Kralj Petar I“ (premijera 5. decembra)

Od 5. decembra ovdašnji filmofili moći će da pogledaju i film „Kralj Petar I“, koji je režirao Petar Ristovski. Film „Kralj Petar I“, rađen prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, sniman je na autentičnim lokacijama u Srbiji i Grčkoj. autori scenarija za film su Vitezović, Vladimir Ćosić i Vladimir Simić. Direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, scenograf Aljoša Spajić, a kostimograf Boris Čakširan. U filmu igraju: Lazar Ristovski, Milan Kolak, Ivan Vujić, Radovan Vujović, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, Marko Todorović, Ljubiša Savanović, Marko Baćović, Branko Jerinić, Nebojša Kundačina, Svetozar Cvetković, Tanasije Uzunović, Radoje Čupić, Ivan Marković, Slobodan Ćustić, Goran Šušljik, Nebojša Vranić, Pavle Jerinić, Tihomir Arsić…

Petar Karađorđević, čovek koji je mladost proveo u izgnanstvu. Po povratku postaje kralj. Njegova želja bila je da Srbiju učini modernom demokratskom zemljom sa naprednom ekonomijom, ali svi i sve se urotilo protiv njegovih nastojanja…

„Južni vetar“ (premijera 23. oktobra)

Za tri sedmice, preciznije 23. oktobra, u bioskope će stići i „Južni vetar“ u režiji Miloša Avramovića. U ovom filmu gledaćete: Miloša Bikovića, Miodraga Radonjića, Miloša Timotijević, Dragana Bjelogrlića, Nebojšu Glogovca, Jovanu Stojiljković, Srđana Žiku Todorovića, Bogdana Diklića, Aleksandra Berčeka, kao i goste iz Bugarske – Hrista Šopova i Ivajla Zaharijeva. Reditelj filma je Miloš Avramović, koji se filmofilima i filmskoj javnosti predstavio filmom „Krojačeva tajna“, scenarista je Petar Mihajlović, producent je Miloš Avramović, koproducenti su Zoran Cvetanović, Miloš Biković i Miodrag Radonjić a izvršna producentkinja Tatjana Žeželj. Direktor fotografije je Ivan Kostić, montažer Lazar Predojev, scenografkinja Jovana Cvetković a kostimografkinja Jelena Đorđević.

Scenario, nastao iz pera Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića, inspirisan je autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u takozvano beogradsko podzemlje. Istovremeno, to je poučna priča upućena mladima u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka i svih onih, koji su u želji za boljim životom, napravili pogrešan izbor.

„Zlogonje“ (u bioskopima od 27. septembra)

Vrlo uspešna premijera filma „Zlogonje“ održana je 27. septembra i to ostvarenje je trenutno u domaćim bioskopima. Celovečernji rediteljski igrani prvenac mladog Raška Miljković, prilično neuobičajen film za naše prostore, počev od činjenice da je u pitanju film o deci a namenjen ponajpre dečjem i mladom uzrastu. Režiju potpisuje debitant Raško Miljković, a scenario, nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći“ Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića. Producentkinja je, takođe, debitantkinja Jovana Karaulić (kuća „Akcija produkcija“). Na poziciji direktora fotografije debituje Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zaduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković. Zlogonje je montirao Đorđe Marković, dok je scenograf Aljoša Spajić. Uloge tumače: deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Mateja Popović.

Ovo je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima je, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica Milica. Milica malo pomalo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Milicine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…

Uskoro u bioskopima

Teret, Taksi Bluz, Ajvar, Asimetrija, Šavovi…

Na Festivalu Autorskog filma premijerno će biti prikazan film „Teret“ Ognjena Glavnića sa Leonom Lučevim. Nakon toga put bioskopa će krenuti i „Taksi bluz“, rediteljski dugometražni prvenac Miroslava Stamatova; reč je o kombinaciji romantične komedije i roudmuvija.

Film nastaje po scenariju Marka Backovića i Marka Jocića. Uloge tumače: Andrija Milošević, Todor Jovanović, Milena Predić, Aleksandra Tomić, Boris Komnenić, Bojan Dimitrijević, Nikola Đuričko, Boris Milivojević, Nikola Pejaković, Srđan Bjelogrlić, Aleksandar Medo Jovanović, Sandra Silađev, Sergej Trifunović…

Osim toga, u poodmakloj fazi produkcije nalaze se i filmovi Ajvar Ane Marije Rosi, Asimetrija Maše Nešković i Šavovi Miroslava Terzića, te je razumno u bliskoj budućnosti očekivati i ova ostvarenja u bioskopima Srbije.

Sve filmove podržao je Filmski centar Srbije.

Izvor: Blic.rs