ŠKOTSKO PIĆE IZ SRBIJE

Sajt Whiskyflavor objavio je listu pet viskija nastalih širom planete, a na kojoj se nalazi i „Two Doves“, domaći viski proizveden u destileriji u Đurđevu u Vojvodini.

 

Na sajtu whiskyflavor.com objavljena je lista od pet manje poznatih viskija nastalih širom planete, a koji po kvalitetu mogu da se mere sa najpoznatijim proizvodima nastalim u čuvenim destilerijama. Među viskijima iz Škotske, Japana, Australije i SAD našao se i – viski Two Doves, nastao u Srbiji!

two doves

– Srbija, ne Sibir. Mala zemlja na severu Balkana možda nije poznata širom sveta po svojim viskijima, ali sada pokazuju da mogu da se mere sa najboljima, zahvaljujući viskiju Two Doves. Viski koji je sazrevao u bačvama četiri godine, nastao isključivo od prirodnih sastojaka, ima prelepu boju tamnog zlata, vrlo slatku aromu i proizveden je na svetskom nivou. Ne dajte da vas nemaštovita etiketa odvrati od probanja ovog pića nastalog u porodičnoj destileriji u Srbiji – navodi se na blogu ovog sajta, u tekstu koji je potpisao Peter Minkoff.

– Oduševljen sam ovim što su napisali, ali treba znati da je u ovoj selekciji, ako izuzmemo jedan škotski viski, akcenat stavljen na viskije koji endemski ne pripadaju podnebljima u kojima su nastali – skromno kaže Aleksandar Komaromi, vlasnik destilerije iz Đurđeva u južnoj Bačkoj, odgovorne za ovaj proizvod koji već neko vreme privlači pažnju domaćih ljubitelja viskija, što zbog ukusa, što zbog skromne, „retro“ etikete koja podseća na tradicionalne američke viskije.

Komaromi kaže da je razvoj ovog viskija trajao izuzetno dugo, da je jako zadovoljan odzivom ljubitelja ovog plemenitog pića, ali da nema ambicije da pravi veliki biznis od pravljenja viskija:

– Moj otac, Šandor, koji je preminuo pre par godina, počeo je da se bavi ovim poslom pre nepunih trideset godina. Destileriju imamo deset godina, a za sada nemamo nameru da radimo nešto više od ove mini varijante, od 1.000 do 1.500 litara godišnje. To je posao koji zahteva velika ulaganja koja se oslobađaju tek posle pet godina – govori Komaromi.

Komaromi kaže da mu je izuzetno stalo da viski Two Doves bude jednostavno, autentično piće napravljeno po tradicionalnoj recepturi, bez ikakvih dodataka i boje koju je dobio isključivo od odležavanja u hrastovim buradima:

– Tajna našeg viskija je u tome što su svi sastojci iz Vojvodine. Hrast je srpski, ječam takođe, kvasac….Ne upotrebljavamo nikakve veštačke dodatke, ovo je čist singl malt od prirodnih sastojaka – kaže Komaromi.

Izvor: Vinoifino.rs