SVINJSKI FILE U SOSU SA PIREOM OD LEBLEBIJA

Iznenađujuće ukusni svinjski file u sosu sa pireom od leblebija je specijalitet koji ne zahteva mnogo truda, iako je krajnji rezultat takav kao da su ga napravile neke vešte kulinarske ruke. Najbolje od svega je što ovakav specijalitet može da izađe iz kuhinje potpunog amatera!

file u sosu sa pireom

Sastojci za svinjski file:

800 grama svinjskog filea
7 češnjeva belog luka
peršun
pola kašike origana
200 mililitara belog vina
100 grama paradajz pirea
200 grama leblebija
100 grama susama
1 limun
maslinovo ulje
500 mililitara vode
1 kašika mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Kako se sprema svinjski file u sosu:

U šerpu sa provrelom vodom stavimo leblebije da se kuvaju. File isečemo na parčiće, malo istanjimo kuvarskim čekićem, posolimo i pobiberimo. U tiganju na zagrejanom ulju pržimo parčad filea. Sitno isečemo 5 češnjeva belog luka i peršun i dodamo u tiganj s mesom. Zatim dodamo origano i sipamo belo vino. U blender stavimo susam, sipamo malo maslinovog ulja i izmiksamo. Smesu preručimo u veći sud.

Skuvane leblebije vadimo rešetkastom kašikom iz šerpe i dodamo u sud. Dodamo 2 češnja belog luka, mešavinu začina, sipamo malo maslinovog ulja, limunov sok i miksamo sastojke štapnim mikserom dok ne dobijemo pire. Pire posolimo, pobiberimo i promešamo. Kada se meso izdinsta u tiganj dodamo paradajz pire i sipamo 250 mililitara vode. Kada sos dobije potrebnu gustinu sklonimo tiganj sa šporeta.

Na tanjir za serviranje sipamo parčiće filea, prelijemo sosom iz tiganja i pored stavimo pire od leblebija koji ukrasimo listićima peršuna.

Prijatno!