TELEĆI KOTLETI SA PARMEZANOM

Superukusni specijalitet u kom su sučeljeni teletina i jedan od najpopularnijih sireva nikako ne može da ne valja! Teleći kotleti sa parmezanom dinstani uz dodatak crvenog i belog vina predstavljaju jelo koje je izraz istinske ljubavi na prvi zalogaj.

teleći kotleti sa parmezanom

Sastojci:

4 teleća kotleta
1 glavica crnog luka
300 grama svežih šampinjona
100 grama putera
50 grama rendanog parmezana
200 mililitara belog vina
50 mililitara crvenog vina
100 mililitara sosa za pečenje
1 kašika prezle
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Šampinjonima odsečemo ručke i isečemo na parčiće. Kotlete posolimo, pobiberimo, zasečemo na nekoliko mesta i pržimo u tiganju na rastopljenom puteru. U sud sa parmezanom dodamo prezlu i promešamo. Kada porumene sa obe strane izvadimo kotlete iz tiganja i stavimo u vatrostalnu posudu. Svaki kotlet sa jedne strane oblepimo parmezanom sa prezlom. Na preostaloj masnoći u tiganju pržimo sitno isečen crni luk. Ispržen luk stavimo u vatrostalnu posudu. Na luk poređamo kotlete sa oblepljenom stranom na dole. Zatim nanesemo preostali parmezan sa prezlom, dodamo parčiće putera i prelijemo belim vinom. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Na preostaloj masnoći u tiganju pržimo isečene šampinjone. Dodamo crveno vino, sos za pečenje, poklopimo tiganj i ostavimo šampinjone da se dinstaju 15 minuta. Na činiju za serviranje stepenasto poređamo kotlete, a kada tečnost ispari sklonimo tiganj sa šporeta, dodamo luk iz vatrostalne posude i promešamo. Na kraju i šampinjone serviramo na činiju, pa je jelo spremno za posluženje.

Prijatno!