VREDNE ŽENSKE RUKE

Na prvom po redu „Festivalu srpske trpeze“ održanom na najpoznatijoj beogradskoj tvrđavi specijalnu nagradu „Avenija“ je dobila za tradicionalnu i poznatu struganu kosovku pogaču.

 

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Gračanice, sa predsednicom Gordanom Đorić, na poziv Udruženja „Ognjište“ iz Beograda učestvovalo je na prvom „Festivalu srpske trpeze“ održanom u subotu 22. septembra na Kalemegdanu u Beogradu.

avenija

Organizator je obezbedio najbolji prostor za vredne žene iz udruženja „Avenija“ i prostran štand koji se nalazio u centralnom delu festivalskog prostora na kojem su vešte i umešne kosovskometohijske žene izložile raznovrstan asortiman svojih domaćih proizvoda i rukotvorina.

avenija sofra

– Imali smo priliku da posetiocima predstavimo kako je nekad izgledala kosovska soba. Posetioci su imali priliku da degustiraju naša nacionalna jela, servirana na soframa koje smo poneli za tu priliku. Takođe su mogli i da se upoznaju sa tehnikom tkanja na razboju, pletenja, veza, heklanja i predenja vune. Posećenost našeg štanda bila je jako velika i posetio nas je i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić – kaže Gordana Đorić, predsednica Udruženja „Avenija“.

U kulturno-zabavnom programu učestvovale su naše mlade muzičke nade.

– To su Emilija Đokić iz Lapljeg sela i Miljana Slavić iz Lepine koje su svojom interpretacijom izvornih pesama kod mnogobrojne publike izazvale jake emocije, suze u očima mnogih gledalaca, i na najbolji način predstavile našu kulturnu baštinu – ističe Goca Đorić i nastavlja:

avenija sofra 2

– Na kraju smo dobile specijalnu nagradu stručnog žirija Festivala za struganu pogaču i ostala nacionalna jela koja smo pripremile za tu priliku za naš štand. U učešću u ovom festivalu pomogla nam je opština Gračanica i ovim putem im se zahvaljujemo, posebno Živojinu Rakočeviću, direktoru Doma kulture iz Gračanice koji nam je prosledio poziv jer je znao da imamo sa čim da učestvujemo na „Festivalu srpske trpeze“ na Kalemegdanu.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić