RASTVOR JODA

Šta je jodova otopina i za šta se koristi Lugolova otopina? Zašto je rastvor joda dobar za naše zdravlje? Šta jod poboljšava u našem organizmu a šta sprečava?

 

Jodova otopina ili Lugolova otopina je mešavina koja se sastoji od 5% joda i 10% kalijumovog jodida. To je antiseptik s jakim antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim delovanjem. Službena medicina ga sada preporučuje prvenstveno za spoljašnju upotrebu i za akutno lečenje nekih endokrinih bolesti.

Jodova otopina se koristi u medicini već 180 godina. Lekoviti rastvor joda je 1829. godine otkrio francuski doktor Lugol pa se zato naziva i Lugolova otopina. U početku mu se primena svodila uglavnom na lečenje gihta, te kao prva pomoć kod slabijeg lučenja hormona štitne žlezde (hipotireoze).

Za šta se koristi Jodova otopina poznata i kao Lugolova otopina

Tokom černobilske katastrofe, jodova otopina se koristila za dezinfekciju vode i blokiranje radioaktivnog joda, kao i za prevenciju oboljenja štitne žlezde. Kasnije se utvrdilo da je višestruko koristan za veliki niz tegoba. No, živimo u doba vladavine farmaceutske industrije. Jako dugo je Lugolov jod kao lek sasvim nepravedno zanemarivan. Naglasak je bio na štetnosti joda, povezivan je uglavnom uz bolesti štitne žlezde, dok je njegova upotreba kao univerzalnog leka zaboravljena.

Farmaceutska industrija je jodovu otopinu uglavnom povukla iz upotrebe do 1980. Iako je godinama bila korišćena kao lek i kao dodatak hrani otkrili su, da ako nastave proizvodnju jodove otopine došlo bi do bankrota.

Koristi od uzimanja joda su nemerljive. Niz lekova bi postao potpuno bespotreban ako imate u telu dovoljno joda. Jod je u svim našim organima i tkivima, bez joda nema života, kao i zdravog i funkcionalnog tela. No poslednjih godina stara formula i jodova otopina se ponovo našla na apotekarskim policama.

GoldenSwedenBitte-728x90

Jodova otopina predstavlja prirodnu nadoknadu joda u organizmu, čiji manjak može uzrokovati brojne posledice uključujući smanjene kognitivne funkcije mozga, zaostajanje u rastu i probleme s metabolizmom. Jod je esencijalan svakom organu i tkivu ljudskog tela, a ne samo štitnjači.

Preporučena dnevna doza joda je 13 mg za normalnu funkciju tela (2 kapi Lugolove otopine). Ako je reč o bolesti, potrebne su veće doze, u iznosu od 6 do 50 mg, ali pod nadzorom stručnjaka. Za optimalan rad jod je potreban endokrinom sistemu, štitnjači, imunološkom sistemu, metabolizmu.

Lekovito delovanje joda

Lekovita svojstva joda su neprikosnovena. To je mikroelement neophodan za zdravlje ljudi. Jodova otopina:

• Poboljšava rad mozga. Japanci koji konzumiraju dnevno maksimalnu količinu joda pripadaju u najinteligentnije narode sveta, što se delimično može pripisati jodu, koji veoma povoljno deluje na mentalno zdravlje. Osim što poboljšava funkcije mozga, jod prevenira Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest
• Sprečava karcinom. Istraživanja pokazuju da tamo gde tlo sadrži više joda, statistike beleže manje obolelih od raka dojke. Jedan od naroda s najnižim stopama raka su Japanci, koji u proseku konzumiraju 13 miligrama joda na dan.
• Štiti od bolesti srca. Jod pomaže u rastvaranju zakrčenja arterija, šiti od srčanog i moždanog udara te smanjuje druge probleme vezane uz aterosklerozu
• Prirodni je antibiotik i antioksidans
• U narodu su ga koristili za uništavanje parazita, bakterija, virusa i gljivica, a neki izvori ga navode i kao stopostotni lek za infekcije mehura
• Odlično je sredstvo za dezinfekciju. Čišćenje organizma jodom najbolje uklanja teške metale: fluor, brom, živu, kadmijum, arsen, aluminij i olovo. Teški metali smatraju se jednim od glavnih uzroka autoimunih bolest.
• Uravnotežuje rad hormona
• Smanjuje ciste na jajnicima i dojkama

Neki od simptoma manjka joda u organizmu

Manjak joda jedan je od najvećih problema današnjice, delimično i zbog konzumiranja goitrogenih namirnica koje smanjuju njegovu apsorpciju u telu. Značajan je i porast konzumacije blokatora joda – broma, klora i fluora, čiji se tragovi nalaze u svakodnevnim namirnicama.

Iako je sol jodirana, količine u njoj nisu dovoljne za sprečavanje mnogih bolesti, a oblik u kojem se jod nalazi telo ne može u potpunosti iskoristiti. Dve trećine stanovništva pati od deficita joda. Nedostatak joda priznaje se za najčešći uzrok mentalne retardacije koja se može sprečiti.

On takođe dovodi do slabljenja odbrambenih moći organizma, a to je prvi preduslov za bolest. Simptomi manjka joda su: grčevi u mišićima, hladne ruke i noge, depresivno ponašanje, suva koža, lomljivi nokti, gojaznost, krhki nokti, osećaj hladnoće, depresija, suva kosa, ispadanje kose, promuklost, neredovni ciklus, usporeni otkucaji srca, teškoće s gutanjem, letargija, grlobolja, suva koža, visoki holesterol, slabo pamćenje.

Kako se priprema jodova otopina

Lugolovu otopinu ili jodovu otopinu možete napraviti na sledeći način: Za 1 litar Lugolove otopine, pomešajte 44 grama granuliranog joda i 88 grama granuliranog kalijumovog jodida. Otopite kalijumov jodid u pola litar vode. Tada dodajte kristale joda i dopunite s vodom do oznake od jednog litra.

Ostavite otprilike 1 dan da se sastojci u potpunosti otope. Uz istrajno mešanje staklenim štapićem proces otapanja će trajati znatno kraće.

S vremena na vreme, protresite mešavinu da biste ubrzali otapanje. Najbolje je da koristite destilovanu vodu za pripremu jodove otopine. Jedna kap Lugolove otopine sadrži 6,417 mg elementarnog joda.

BioLiver-728x90

Kako se uzima uzima Jodova otopina

Jodova otopina se uzima svaki dan jedna do dve kapi pomešana sa vodom, sokom, mlekom ili sa jabukovim sirćetom. Kod bolesti je preporuka početi s 12,5 mg Lugolove otopine, te postupno povećavati dozu do maksimalno 50 mg, zavisno od bolesti. Osobе koje boluju od hipertireoze ili dijabetesa bi trebale započeti s uzimanjem otopine u manjim dozama.

Tokom pojačanog uzimanja Lugolove otopine mogući su simptomi detoksikacije tela poput vrućine, znojenja i lagane glavobolje. Uz uzimanje dovoljne količine tečnosti, ovi simptomi prolaze u roku 2-3 dana. Ako ste alergični na jod, nemojte koristiti Jodovu otopinu.

Koje sve bolesti i poremećaje možete tretirati sa Lugolovom otopinom?

Jod je neophodan za zdravlje prostate, dojke, jajnika, a posebno štitne žlezde. Kapljica Lugol joda dnevno, prema izjavama nekih lekara eliminiše prvu fazu razvoja raka i ubija abnormalne stanice koje cirkulišu kroz telo. Poboljšana apsorpcija joda povezana je s nižom učestalost raka dojke i raka prostate. Jod je takođe odličan antiseptik i uništava bakterije i viruse, koji ne mogu postati otporni na njega. Lugolova otopina je efikasna čak i u lečenju mononukleoze.

Takođe jodova otopina ublažava migrenu, a dobra je i za dijabetes.

Bolesti koje se mogu još tretirati: аtrijalna fibrilacija, aritmija, ADHD, akne, astma, arthritis, ateroskleroza, ciste na jajnicima i neplodnost, hemoroidi, hipertenzija, hipotireoza, hronični bronhitis/ emfizem, kandida, ćelavost, višak kilograma, visoki holesterol, grip,prehlada, posekotine, dermatitis, fibrocistične dojke, ciste na jajnicima, fibrozna stanja /keloidi, hipotireoza fistule, trovanje hranom, paraziti, gerb, gušavost, kretenizam, čišćenje od teških metala, upaljen nokat, prekancerozne kožne lezije,čirevi na nogama.

Milan Popović